Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Τα δύσκολα Χριστούγεννα της ευρωζώνης

 




Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν μια περίοδο δοκιμασίας μέχρι τα Χριστούγεννα, λόγω φόβων ότι η περιφερειακή κρίση θα ξεσπάσει ξανά εξαιτίας των ισχνών όγκων συναλλαγών, που μπορεί να στείλουν το κόστος δανεισμού των πιο ευάλωτων οικονομιών σε νέα ύψη.

Τραπεζίτες αναφέρουν ότι ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά η εποχή όπου τα περισσότερα dealing rooms κλείνουν τα βιβλία συναλλαγών τους και στέκονται στο περιθώριο περιμένοντας το νέο έτος, πριν κάνουν τις στρατηγικές κινήσεις τους επενδύοντας κεφάλαια στις αγορές.

Όμως, η ακραία νευρικότητα, που καλύπτει την ευρωζώνη, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις ότι οι αγορές μπορεί να υποστούν άγρια πτωτικά σπιράλ, καθώς οι μικρές εντολές πωλήσεων προκαλούν δραματικές απώλειες στις ισχνές συναλλαγές.

Ο κ. Don Smith, οικονομολόγος της Icap, δήλωσε: "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μέσα σε αυτό το κλίμα. Οι αγορές μπορεί ξαφνικά να γυρίσουν για το τίποτα, και ειδικά στις 'ρηχές' οικονομίες. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται μάλλον στον Ιανουάριο".
Ο κ. Smith και άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Ιανουάριος, η περίοδος όπου παραδοσιακά οι κυβερνήσεις εκδίδουν μεγάλο κομμάτι ομολόγων για να αντεπεξέλθουν στις ετήσιες απαιτήσεις χρηματοδότησης, θα είναι μήνας μεγάλης δοκιμασίας. 
Η ευρωζώνη αναμένεται να εκδώσει 760 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την JP Morgan, μέγεθος τεράστιο σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών.

Τις εκδόσεις εθνικών ομολόγων θα περιπλέξουν περαιτέρω οι ανάγκες του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, που θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τη διάσωση της Ιρλανδίας.
Η Ιταλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρώπης, αναμένεται να εκδώσει έως 50 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2011, με το μεγαλύτερο ποσό τον Ιανουάριο. Η Πορτογαλία θα πρέπει να επαναχρηματοδοτήσει ομόλογα 9,5 δισ. ευρώ, που λήγουν στα μέσα του ερχόμενου έτους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι οι ογκώδεις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα έχουν καθησυχάσει τις αγορές τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα.

Όμως, παραμένουν αρκετά σημαντικά γεγονότα, τα οποία μπορεί να ταράξουν τις περιφερειακές αγορές, όπως η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας στο Δουβλίνο και η σύνοδος κορυφής στις 16 - 17 Δεκεμβρίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι αυτή η σύνοδος θα χρησιμοποιηθεί για να συμφωνηθούν νέα πανευρωπαϊκά μέτρα ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές, αλλά οι ενδείξεις ότι το Βερολίνο δεν θα είναι έτοιμο για νέες προτάσεις έως τις αρχές του επόμενου χρόνου καθιστούν λιγότερη πιθανή την επίτευξη συμφωνίας.
Κορυφαίος τραπεζίτης, μάλιστα, δήλωσε: "Το μίγμα δεν είναι καλό. Η επόμενη κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει τον Ιανουάριο. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είμαστε εντάξει ".

 
ΠΗΓΗ: FT.com

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs