Στις 18 Νοεμβρίου θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Εμφανής και δεδηλωμένος στόχος του επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού αποτελεί να επανακτήσουν ορμή οι, σε μεγάλο βαθμό, τελματωμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να αποπειραθεί να ασκήσει μία μορφή επιδιαιτησίας ανάμεσα στους δύο συνομιλητές. Είναι, πάντως, φανερό ακόμη και σε κύκλους που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα επιχειρήματά της, ότι η οποιαδήποτε διαπραγματευτική διάθεση ή και διαλλακτικότητα που εφέρετο να διέπει την τουρκοκυπριακή ηγεσία επί Ταλάτ, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εκλείψει με τον Ντερβίς Έρογλου. Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι άνευ σημασίας οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανθρώπου-κλειδί, κοντά στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι υπάρχουν ‘δύο κράτη’ στην Κύπρο και απαιτείται λύση με βάση αυτή την αρχή. Άποψη που κινείται διαμετρικά αντίθετα με τη ρητορική της προηγούμενης τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ή και με δηλώσεις Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μόλις πριν λίγο καιρό. Πρόκειται περί ολικής ανατροπής ή για διαπραγματευτικό ελιγμό της Τουρκίας, που διαχρονικά ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα; Η απάντηση θα δοθεί πολύ σύντομα.
Στις 19 και 20 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, διεξάγεται στη Λισσαβώνα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα βρίσκονται οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το νέο στρατηγικό δόγμα και η δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η αντιπυραυλική ασπίδα, οι αποστολές ISAF (Αφγανιστάν) και KFOR (Κοσσυφοπέδιο), η αντιμετώπιση της πειρατείας, και βέβαια θέματα περιφερειακής και διμερούς στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας. Τι συμβαίνει όμως με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θέμα απόλυτης προτεραιότητας για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία; Μην λησμονούμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Δανός Άντερς Ράσμουσεν δήλωσε εμφατικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα. Τί σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Θα αποδεχθεί η χώρα μας συμφωνία-πακέτο που θα έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προϊόν μυστικής διπλωματίας από ατύπως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα; Θα σέβεται οιαδήποτε πρόταση-λύση τις ελληνικές εθνικές κόκκινες γραμμές και ιδίως την απαραίτητη erga omnes (έναντι όλων) διάσταση οιασδήποτε ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό;
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά συνεχίζονται το μήνα Νοέμβριο οι διερευνητικές επαφές με άγνωστη ατζέντα που αποδεδειγμένα ξεπερνά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αλλά και με γνώμονα τους κανόνες της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Όλες οι εξελίξεις όμως στα εθνικά θέματα διέπονται από μία σημαντική παράμετρο. Τις πιθανές προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για διενέργεια εθνικών εκλογών στο επόμενο διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξελίξεις στα μεγάλα εθνικά θέματα παγώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.