Ανάμεσα σε Συμπληγάδες είναι εγκλωβισμένη η κυβέρνηση όσον αφορά τις άμεσες υποχρεώσεις που οφείλει να εκπληρώσει και οι οποίες απορρέουν από το Μνημόνιο.
Από τη μια είναι οι πιέσεις που της ασκεί η τρόικα, για να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες εν όψει της τρίτης δόσης του δανείου και οι οποίες έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί από τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη είναι οι πιέσεις της ευρωζώνης, να καλύψει μέσα στο 2011 και τη νέα μαύρη τρύπα των 4,9 δισ. ευρώ (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 47), που άνοιξε με τη νέα αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4%. Δείγμα γραφής για το πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, δίνει σήμερα με την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2011. Νωρίτερα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
«Περικοπές εκτός μισθών»
Η νέα τρύπα αναζωπύρωσε το ενδεχόμενο νέας μείωσης μισθών και συντάξεων αλλά και απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας χθες στο BBC απέρριψε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο νέας μείωσης των μισθών λέγοντας ότι έχουν ήδη μειωθεί 50-60% και υπάρχουν άλλοι τρόποι περικοπής. Οσον αφορά απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η φράση που χρησιμοποίησε εξέφραζε περισσότερο επιθυμία: «Εχω πει ότι χρειάζεται να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας. Θα ήθελα να δω μηδενική περικοπή θέσεων εργασίας». Οσον αφορά το χρέος είπε ότι το 2012 «θα αρχίσουμε την αποπληρωμή και θα κατεβάσουμε το χρέος μας». Απαντώντας για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, είπε ότι «έχουμε συζητήσει να επιμηκύνουμε την αποπληρωμή, είμαστε σε αυτό το δρόμο».
Χθες η είδηση ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης θα γίνει τον Ιανουάριο προκάλεσε ψυχρολουσία στο κυβερνητικό επιτελείο, που έσπευσε να βγάλει άρον άρον ανακοίνωση. Η είδηση κυκλοφόρησε από το στόμα του Αυστριακού Γιόζεφ Πρελ. Ο ίδιος προχθές είχε «χτυπήσει» και πάλι λέγοντας ότι η Αυστρία δεν θα δώσει το μερίδιό της στην τρίτη δόση, γιατί η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι αυτή η ξαφνική εμπλοκή της Αυστρίας κατά της Ελλάδας, δεν είναι τυχαία, αλλά γίνεται σε συνεννόηση με τη Γερμανία, η οποία «είναι ενοχλημένη από τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζει ο κ. Παπανδρέου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε στο Παρίσι για τη Γερμανία «εκφράζει κι άλλες χώρες...».
«Τα έλεγαν κατ' ιδίαν»
Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οταν ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την απογοήτευσή του για το ότι η Γερμανία ωθεί την ευρωζώνη στο χείλος μιας νέας κρίσης χρέους, είπε δημόσια αυτό που άλλοι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες έλεγαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εδώ και εβδομάδες».
Ωστόσο, επισήμως χθες, η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους. Υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα ελληνογερμανικής διαμάχης, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σταθερά φιλικές». «Μεταξύ της Γερμανίας και του πρωθυπουργού υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης», είπε. Ο κ. Παπανδρέου πάντως χθες στο BBC τόνισε πως συμφωνεί με την Αγκελα Μέρκελ ότι χρειάζεται η ευρωζώνη έναν ελεγκτικό μηχανισμό εποπτείας και πειθαρχίας. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.