Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Εξάρθρωση δικτύου πώλησης πυρηνικών



Ενα πρωί του Μαρτίου, δύο Αρμένιοι ανέβηκαν κρυφά σε τρένο που μόλις είχε φθάσει στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Χωρίς να ξέρουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί, πήραν ένα κιβώτιο Μάρλμπορο, κρυμμένο στη θήκη με τον εξοπλισμό συντήρησης ανάμεσα σε δύο βαγόνια. Μέσα στο κιβώτιο, φυλαγμένο σε μόλυβδο, υπήρχε, σύμφωνα με τις γεωργιανές αρχές, εμπλουτισμένο ουράνιο. Δεν πέρασε πολύ ώρα προτού επέμβουν Γεωργιανοί αξιωματούχοι για να κατασχέσουν το ουράνιο και να συλλάβουν τους άνδρες, εξαρθρώνοντας ένα δίκτυο που, όπως λένε, ήταν έτοιμο να προμηθεύσει με πυρηνικό υλικό οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την επιχείρηση «νίκη στην εκστρατεία κατά της διάδοσης των πυρηνικών». Η κατάσχεση αναφέρθηκε τον Απρίλιο, αλλά ελάχιστες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τώρα όμως, αε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αρμόδιας μονάδας του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, έδωσε στοιχεία και προειδοποίησε ότι «μπορεί να υπάρχει πολύ περισσότερο υλικό εκεί έξω». «Εάν κάποιος εγκληματίας ή εξτρεμιστής διαθέτει χρήμα, μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό υλικό», τόνισε.
Η σύλληψη των δύο έγινε χάρη στην αναφορά ενός πληροφοριοδότη, ο οποίος είχε μάθει για κάποιον Αρμένιο πωλητή «σοβαρού» πυρηνικού υλικού.


Ο Αρμένιος ήταν ένας από τους δύο συλληφθέντες, ονόματι Sumbat Tonoyan, χρεοκοπημένος γαλακτοπώλης, ο οποίος ζήτησε από μυστικό πράκτορα το ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να του πωλήσει 120 γραμμάρια ουρανίου… Σε μια δεύτερη συνάντηση, η τιμή κατέβηκε στο 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ ο πωλητής άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περισσότερο ουράνιο διαθέσιμο. Ο «αγοραστής» έπρεπε να περιμένει το πακέτο του στην Τιφλίδα στις αρχές Μαρτίου.




Οι γεωργιανές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό όταν έμαθαν ότι ο Tonoyan και ο συνεργάτης του Hrant Ohanya, πρώην πυρηνικός φυσικός της Αρμενίας, είχαν περάσει τα σύνορα με ταξί στις 11 Μαρτίου. Οι δύο άνδρες πρόφθασαν το τρένο από το Ερεβάν, προκειμένου να παραλάβουν το πακέτο με το ουράνιο, και τελικά συνελήφθησαν. Το ουράνιό τους ήταν μόλις 18 γραμμάρια αλλά εμπλουτισμένο σε ποσοστό 89,4%…


strategyreport.gr Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs