Γ. Π. Τερζης
Υποχώρηση τόσο σε ποσοστά όσο, κυρίως, σε απόλυτο αριθμό ψήφων στους υποψηφίους του κατέγραψε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι για την αποτίμηση του αποτελέσματος. Παρά την επίσημη γραμμή, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, ότι δηλαδή το κόμμα κράτησε δυνάμεις παρά το εκβιαστικό δίλημμα Παπανδρέου, δεν λείπουν ο προβληματισμός και η κριτική για το τελικό αποτέλεσμα. Η τάση αυτή, ωστόσο, δεν αναμένεται να εκφραστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Αλλωστε, από τους τέσσερις που, προ μηνών, διαφοροποιήθηκαν δημοσίως από τον κ. Καρατζαφέρη, οι τρεις (Α. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Κ. Βελόπουλος) ήταν ως υποψήφιοι άμεσα εμπλεκόμενοι, ενώ ο Μ. Βορίδης είναι αμφίβολο αν θα επιχειρήσει, σε αυτή τη φάση, άμεση αντιπαράθεση.
Στη δήλωσή του, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά καίρια τραυματισμένο, η δε Ν. Δ. δεν μπόρεσε να πιάσει τα ποσοστά ήττας του 2009». Και, όμως, σε αυτό το περιβάλλον κατάρρευσης του δικοματισμού, με τη Ν. Δ. στην Αττική να υποχωρεί από το 28% των εθνικών εκλογών στο 20%, το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στην Αττική συγκέντρωνε μέχρι αργά χθες βράδυ περί τις 92.400 ψήφους (6,57%), όταν μόλις ένα χρόνο πριν το είχαν επιλέξει 147.541 ψηφοφόροι. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο ΛΑΟΣ συγκέντρωσε λίγες παραπάνω από 64.000 ψήφους, έναντι 82.000 το 2009. Με άλλα λόγια, απέτυχε να κερδίσει ψηφοφόρους είτε από τη Ν. Δ. είτε από το ΠΑΣΟΚ στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες.
Η Χρυσή ΑυγήΩς πλήγμα για το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη καταγράφεται, εκ του αποτελέσματος, και η απουσία του από τη μάχη της Αθήνας. Ο κ. Καρατζαφέρης στήριξε πολύ νωρίς τον κ. Ν. Κακλαμάνη σύροντας προς αυτήν την κατεύθυνση και τη Ν. Δ., ωστόσο η υποψηφιότητα κατέγραψε φθορά ενώ δημιουργήθηκε και ο «ζωτικός χώρος» για την κάθοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία σημείωσε ποσοστό 5,27%. Στα «ρηχά» (3,58%) κινήθηκε και ο εκλεκτός του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ χαμηλές πτήσεις υπήρξαν στις περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας (3,03%), Δυτ. Μακεδονίας (2,40%), Θεσσαλίας (4,44%) με την εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας (7,93%). Κρίσιμο στοιχείο που μπορεί να αιτιολογήσει τις επιδόσεις του κόμματος είναι, ασφαλώς, η στάση που έχει τηρήσει έναντι του Μνημονίου, καθώς μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που υπερψήφισαν τον μηχανισμό στήριξης. Το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεπώς, θέτει τον κ. Καρατζαφέρη ενώπιον του διλήμματος είτε να επιχειρήσει ακόμη πιο ριζική αλλαγή στάσης έναντι του Μνημονίου, με όποιο κόστος κάτι τέτοιο συνεπάγεται, είτε να «υπηρετήσει» με μεγαλύτερη συνέπεια την υπερψήφισή του προ μηνών. Αλλωστε, το κόμμα του έπειτα από μία σειρά εκλογών με συνεχή ανοδική τάση παρουσιάζει πλέον εμφανή σημάδια «κόπωσης».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.