Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Πυρ κατά Μνημονίου από Κατσέλη !! - Προειδοποιητικές «βολές» από την τρόικα
Ανοχή τέλος. Αυτό, όπως φαίνεται, είναι το μήνυμα που θα στείλει με την έκθεσή της η τρόικα, τόσο για τις αστοχίες στα δημοσιονομικά, όσο και για την απροθυμία πολλών υπουργών να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.
Και όλα αυτά την ώρα που η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, με άρθρο της «φωτιά» στον κυριακάτικο Τύπο βάλλει κατά της συνταγής που προτείνει η τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές έχουν κάνει λάθος εκτίμηση των πραγμάτων.
«Για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχτεί συχνά , η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία», τονίζει μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές έχουν κακή εικόνα για τη συμπεριφορά της υπουργού και τη συνεργασία μαζί της, κάτι που έχει φθάσει πολύ ψηλά στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια για το πρόσωπο της υπουργού.
Κατά άλλα, οι ελεγκτές θα δηλώνουν την ερχόμενη Δευτέρα «απλώς ικανοποιημένοι» από την εκτέλεση του προγράμματος όταν τον περασμένο Αύγουστο δήλωναν «εντυπωσιασμένοι» με την δυναμική εκκίνηση του.
Στα θετικά θα είναι η αναγνώρισε ότι το οικονομικό επιτελείο πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή 6 μονάδων, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις του μνημονίου. Ωστόσο οι επικεφαλής θα ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και εάν δεν υπήρχε η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος, πάλι δε θα πιανόταν ο στόχος του 8,1%.
Αμφιβολίες υπάρχουν και για το στόχο του 7,4% για το 2011. Στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα του 2010 ίσως φτάσει και το 11% , γεγονός που αυτομάτως επιβάλει τη λήψη πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Στις συζητήσεις τους με τους υπουργούς της κυβέρνησης οι τοποτηρητές παρατηρούσαν καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θέτουν σε κίνδυνο την τέταρτη και μεγαλύτερη από όλες δόση των 15δισ. ευρώ.
Αυστηρά χρονοδιαγράμματα
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο πάντως θα μπουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι ΔΕΚΟ, το ενιαίο μισθολόγιο και οι εργασιακές σχέσεις, όπου η υπαναχώρηση της κυβέρνησης φαίνεται να έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το ΔΝΤ.
Επιφυλάξεις υπάρχουν και ως προς το σκέλος των εσόδων που μέσα σε συνθήκες ύφεσης θα πρέπει να αυξηθούν 8%. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προς το παρόν λειτουργεί μόνο στον ΟΑΕΕ, όταν ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπάνης κατά 1,4δισ. από όλα τα ταμεία.
Η εξοικονόμηση των 800 εκ. από τις ΔΕΚΟ τίθεται εν αμφιβόλω καθώς δεν έχει γίνει ιδιαίτερη προεργασία στα επιχειρησιακά σχέδια που θα απαιτηθούν.
Και φυσικά υπάρχει ανέκαθεν το αγκάθι της είσπραξης των εσόδων. Σύμφωνα με έκθεση του ΣτΕ, το 2009 εισπράχθηκαν περίπου οι μισοί από τους βεβαιωθέντες φόρους , με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31/12 να έχουν φτάσει τα 37 δισ. ευρώ.
ΣΚΑΪ
Αναρτήθηκε από
Unknown
στις
23:43
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
Μνημόνιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.