Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τα μέτρα τόνωσης θα αποβούν προς όφελος των αναδυόμενων αγορών

Απ' τους New York Times

Η έννοια μιας οικονομίας της οποίας ο κύκλος δεν είναι συνδεδεμένος με τις άλλες είναι διαφορετική από την έννοια μιας οχυρωμένης οικονομίας.
Ωστόσο, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα είναι σε καλύτερα επίπεδα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες από τον αρτηριοσκληρωτικό ανεπτυγμένο κόσμο.
Βραχυπρόθεσμα οι αναδυόμενες οικονομίες θα επωφεληθούν από τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολογείται στις ΗΠΑ με σκοπό την αύξηση της προσφοράς χρήματος. Ενα τμήμα της προσφοράς χρήματος θα διαρρεύσει στο εξωτερικό, ενώ οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το εγχείρημα θα απειλούν σχεδόν αποκλειστικά και μόνον τις ΗΠΑ και τα περιουσιακά στοιχεία που είναι σε δολάρια. Η ποσοτική χαλάρωση έχει δύο στόχους: να τονώσει τις επενδύσεις καθιστώντας φθηνότερο το κόστος του δανεισμού και να δώσει ώθηση στην κατανάλωση, αυξάνοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Στον βαθμό που επιτυγχάνει, μια σεβαστή μερίδα της κατανάλωσης θα αφορά αγαθά και υπηρεσίες που θα αγοράσουν οι ανεπτυγμένες χώρες από τις αναδυόμενες οικονομίες. Σε ό, τι αφορά δε τις επενδύσεις χωρίς ελέγχους στις εισροές κεφαλαίων, οι αμερικανικές εταιρείες διοχετεύουν μεγάλα δανεισμένα κεφάλαια εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες: στις αναδυόμενες αγορές. Ετσι οποιαδήποτε στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης θα αποβεί προς όφελος των αναδυόμενων αγορών, ενδεχομένως μάλιστα δυσανάλογα.
Σε βιβλίο που συνέγραψε προσφάτως ομάδα οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει πως οι αναδυόμενες αγορές εξελίσσονται σε ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί και θα διαρκέσει. Προβλέπει πως η ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα φθάσει στο 6,1% φέτος, στο 5,9% το 2011 και και στο 6,1% το 2012. Στο ίδιο χρονικό διάστημα στον αναπτυγμένο κόσμο αναμένεται ανάπτυξη από 2,3% ώς 2,6%. Ετσι, το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων αγορών θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των ανεπτυγμένων χωρών το 2015, κάτι που μόλις πριν από μια δεκαετία ήταν αδιανόητο. Το βιβλίο παρουσιάζει το γνώριμο επιχείρημα: η τεχνολογία θα μεταφερθεί και θα προσαρμοσθεί ταχύτερα, το μεταξύ τους εμπόριο θα απογειωθεί, η μεσαία τάξη θα διογκωθεί, ενώ θα καταστούν εφικτές οι καλύτερες αποδόσεις από επενδύσεις σε έργα υποδομής.
Μολονότι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ανέρχονται μόλις στο 30% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει πως όταν ένας επενδυτής έχει τοποθετηθεί σε μετοχές ανάλογα με αυτή τη στάθμιση, έχει περιορισμένη έκθεση στις αναδυόμενες οικονομίες. Μόλις το 6% των μετοχών στις οποίες έχουν τοποθετηθεί θεσμικοί επενδυτές είναι σε αναδυόμενες αγορές. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το 2030 θα έχει τριπλασιασθεί η έκθεση των θεσμικών επενδυτών φθάνοντας στο 18% και τότε εκτιμά πως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων μετοχών. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνον μια ανατίμηση αλλά ένα κύμα έκδοσης μετοχών, πολλές από τις οποίες θα είναι κάπως επισφαλείς όπως συνέβη και κατά την άνοδο των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Είναι, επίσης, σχεδόν βέβαιο πως οι μέτοχοι θα τύχουν κακής μεταχείρισης και θα καταπατηθούν τα δικαιώματά τους. Θα υπάρχουν πολλά σκάνδαλα, πολύς θυμός αλλά πιθανώς και πολλά κέρδη.
Οι πληθυσμοί της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ γηράσκουν και πολλοί από τους πολίτες τους δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά για τη συνταξιοδότησή τους. Πρέπει να ανησυχούμε για μια ενδεχόμενη φούσκα; Ισως, αλλά δεδομένων των εναλλακτικών, θα είναι καλύτερα για τους επενδυτές να στοιχηματίσουν στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs