Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η υποψήφια Δήμαρχος Λαμίας, Τζἐνη Οικονόμου, μιλά αποκλειστικά στην "Παρέμβαση"


Η «Παρέμβαση» συνεχίζει τη σειρά των συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει πριν λίγες μέρες, ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα μας μιλάει αποκλειστικά η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Λαμίας κα Τζένη Οικονόμου.



Η Τζένη Οικονόμου γεννήθηκε στο Καρπενήσι και είναι κόρη του Επαμεινώνδα Οικονόμου. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ.
Εργάστηκε αρχικά με ιδιωτικά έργα και στη συνέχεια το 1979 μετά το σεισμό της Θεσσαλονίκης προσλήφθηκε με σύμβαση στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και εργάσθηκε στην Υπηρεσία  Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) απ’ όπου το 1980 μετά το σεισμό του Αλμυρού μετατέθηκε στη Λαμία όπου ζει μόνιμα μέχρι σήμερα, παντρεμένη από το 1983 με το Νίκο Μαλακάτα Μηχανολόγο Μηχανικό. Έχει δύο παιδιά την Δήμητρα, Πολιτικό Μηχανικό που εργάζεται στην Αθήνα και τον Ντίνο, φοιτητή στην Πολυτεχνική Σχολή Ηλ/γων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ  της Πάτρας. Μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει καθήκοντα απλού υπαλλήλου, τμηματάρχη και διευθύντριας σε όλες σχεδόν τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Διετέλεσε Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Φθ/δας την περίοδο 1986-1990 και την περίοδο 1993-2004 Δ/ντρια της Δ/νσης Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Από το 2003 μέχρι και σήμερα εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων. Από τη θέση αυτή αγωνίζεται καθημερινά με στόχο την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης, με κοινωνικό πρόσωπο, με ευαισθησία στο Περιβάλλον και τις πολιτιστικές παραδόσεις του τόπου, με σεβασμό στον άνθρωπο, για ένα καλύτερο αύριο των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων.


Ακολουθεί η συνέντευξη



Παρέμβαση: Κύρια Οικονόμου γιατί ο ψηφοφόρος να προτιμήσει το συνδυασμό σας; Ποιο πιστεύετε είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;
                
Τζένη Οικονόμου: O συνδυασμός μας «Δύναμη Αλλαγής για τη Λαμία», έχει ως βασικό του  στόχο την   ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του νέου Δήμου μας και κυρίως παρεμβαίνει δυναμικά για μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Θέλουμε ένα δήμο που το πρόγραμμα του διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών και των φορέων του τόπου μας. Με Προτεραιότητα τον άνθρωπο, με ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας
με ευαισθησία στο περιβάλλον και τη συμμετοχική Δημοκρατία
με έμφαση στη συμμετοχή των νέων. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Δημοτικών ενοτήτων και ο νέος Δήμος θα λειτουργήσει αποκεντρωμένα χωρίς αποκλεισμούς και συλλογικά. Είμαστε ένας συνδυασμός που δύναμη μας είναι η υποστήριξη των δημοτών μας και μόνο. Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Η σημερινή δημοτική αρχή με επικεφαλής το κ. Κοτρωνιά, διοικεί το Δήμο 12 ολόκληρα χρόνια, Εχει κουράσει δίνοντας συνέχεια τις ίδιες υποσχέσεις και δεν έχει να δόσει τίποτα καινούργιο. Ο «καλικράτειος» Δήμος χρειάζεται, νέα πνοή.
Άλλη νοοτροπία και κυρίως δύναμη και αποφαστικότητα.
Εμείς πιστεύουμε στο νέο θεσμό του Καλλικράτη έχουμε φρεσκάδα, γνώση και δεν είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος. Δεν έχουμε στις πλάτες τη σπάταλη διαχείριση των ταμείων και πάνω απ’ όλα βάζουμε τη διαφάνεια και την διάθεση μας να συγκρουστούμε για τα θέματα του τόπου μας.


Παρέμβαση: Υποθέτουμε ότι θα έχετε κάνει μια ιεράρχηση των προβλημάτων του δήμου Λαμίας. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημά του; Από πού θα ξεκινήσετε δουλειά την επομένη των εκλογών σε περίπτωση που κερδίσετε;
               
 Τζένη Οικονόμου: Γνωρίζουμε πολύ καλά και είμαστε ενήμεροι για τα προβλήματα που θα
 κληρονομήσει η νέα δημοτική αρχή. Εξάλλου η αποτυχία της απερχόμενης     Δημοτικής αρχής είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα. Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει.
 Εμείς ως πρώτη ενέργεια έχουμε ανακοινώσει την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης για το νέο δήμο σε συνεργασία με τους φορείς και τη μαζική συμμετοχή των δημοτών με ορίζοντα την επόμενη 5ετια.  Σχέδιο που θα αποτελέσει και το συμβόλαιο μας με τους Δημότες.
Προτεραιότητες μας είναι , Η οργάνωση των Υπηρεσίων για την εξυπηρέτηση του πολίτη  και η στέγαση του νέου Δήμου, η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου μεταφορών με τη κατασκευή περιφερειακών οδών,  η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό και τα δημοτικά τέλη με ένα δικαιότερο σύστημα και μέριμνα για όσους πλήττονται  από την οικονομική κρίση.
Μέλημα μας είναι να δημιουργηθεί μια πόλη φιλική στους πολίτες με πεζοδρόμια και χώρους πρασίνου , με χώρους στάθμευσης για τους πεζούς, χώρους άθλησης  για τους νέους.
Θέλουμε πλέον ο Δήμος να συμβάλλει ουσιαστικά  στην τοπική οικονομία και στην κατεύθυνση αυτή θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια να πάρει ο Δήμος τις Ιαματικές πηγές Υπάτης και Θερμοπύλων και να προχωρήσει  επιτέλους την αξιοποίηση τους, Η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η προστασία της Οίτης του Καλλιδρόμου με προγράμματα οικοτουρισμού.
Κλείνοντας επισημαίνω ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αγνοεί ότι οι μέρες που ζούμε είναι  πολύ δύσκολες για τους δημότες μας. Γνωρίζουμε και δεν υποτιμούμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά στις επιχειρήσεις, στις οικογένειες στους αγρότες. Για το λόγο αυτό εμείς θα λειτουργήσουμε ως δημοτική αρχή με πρώτη προτεραιότητα, την ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων και θα διεκδικήσουμε πόρους  για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοράς. Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε την τοπική ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης.


Παρέμβαση:  Περιγράψτε μας με το συντομότερο δυνατό τρόπο  το όραμά σας για την Δήμο .

Τζένη Οικονόμου: Ο Δήμος μας είναι πλέον μεταξύ των πρώτων δήμων στην Ελλάδα σε πληθυσμό και έκταση. Βρίσκεται στο πλέον κομβικό σημείο της χώρας έχει μοναδικά ιστορικά μνημεία και φυσικό πλούτο. Εχει μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης που όμοιες  δεν υπάρχουν πουθενά. Οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα, Ο Γοργοπόταμος, η Οίτη, το Καλλίδρομο, το ΤΕΙ , το Πανεπιστήμιο, η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι Ιαματικές μας πηγές και η κοιλάδα του  Σπερχειός με το Μαλιακό είναι μοναδικές αλλά αναξιοποίητες πηγές πλούτου.
Η αξιοποίηση όλων αυτών των πλεονεκτημάτων που απλόχερα μας χάρισε η φύση, είναι και η διέξοδος  να κάνουμε τη νέα Λαμία μια πόλη, που θα είναι σημείο αναφοράς και πρότυπο ανάπτυξης.


Παρέμβαση:   Ποια είναι η γνώμη σας για τον Καλλικράτη;
                
Τζένη Οικονόμου: Η εφαρμογή του Καλλικράτη αποτελεί τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση πού έγινε ποτέ. Οι καλλικρατικοί Δήμοι αφήνουν πίσω την μέχρι σήμερα συγκεντρωτική λειτουργία και αναδεικνύουν τη δυνατότητα της ολοκληρωμένης αποκεντρωμένης διοίκησης. Δίνεται πλέον  η δυνατότητα της ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών, της αποτελεσματικής διευθέτησης των τοπικών υποθέσεων , της συμμετοχής του συνόλου των πολιτών στις αποφάσεις, την εξυπηρέτηση του πολίτη, ενισχύεται η διαφάνεια και μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές η τοπική ανάπτυξη.
Για να πετύχει πετύχει ο Καλλικράτης χρειάζεται οι αυτοδιοικητικοί που θα κληθούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του να πιστεύουν στη διαφάνεια και το θεσμούς.
Πεποίθηση μου είναι ότι χρειάζονται άνθρωποι που δεν κουβαλούν μαζί τους λογικές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τα πορίσματα επιθεωρητών και σε καμιά περίπτωση δεν τιμούν την αυτοδιοίκηση.
Ο Καλλικράτης απαιτεί διαφάνεια, υπευθυνότητα και ανοιχτές διαδικασίες.

Παρέμβαση:   Συμφωνείτε με το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο που έδωσε πρωθυπουργός για τις εκλογές; Πιστεύετε πως αυτό στις επερχόμενες εκλογές, παρότι είναι αυτοδιοικητικές, θα επηρεάσει κι αν ναι πόσο, την ψήφο των πολιτών;

 Τζένη Οικονόμου: Στις εκλογές τις 7ης Νοέμβρη ψηφίζουμε για την εκλογή των αυτοδιοικητικών οργάνων. Η απόφαση για το μνημόνιο είναι κυβερνητική επιλογή, την οποία θα κρίνουν οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές.
Η σημασία του μνημονίου για την αυτοδιοίκηση είναι ότι , οι νέες δημοτικές αρχές καλούνται να προωθήσουν το έργο τους  μέσα σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία. Εμείς έχουμε εκτιμήσει την κατάσταση και εφόσον μας εμπιστευτούν οι δημότες, θα οργανώσουμε ένα νέο δήμο φειδωλό στις σπατάλες και θα αντλήσουμε πόρους μέσα από το ΕΣΠΑ, που είναι διαθέσιμοι για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Παρέμβαση:   Στο πρόσωπο των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες λίγο ή πολύ βλέπουν τον υποψήφιο μιας κυβέρνησης που λαμβάνει σκληρά μέτρα. Φοβάστε πως αυτό θα δυσκολέψει τον προεκλογικό σας αγώνα; Έχετε μέχρι στιγμής διαπιστώσει κάτι τέτοιο;

  Τζένη Οικονόμου: Επαναλαμβάνω ότι οι εκλογές αυτές είναι αυτοδιοικητικές. Οι υποψήφιοι της κυβέρνησης εκλέγονται στις βουλευτικές εκλογές. Ο συνδυασμός μας απευθύνεται στο σύνολο των ψηφοφόρων ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης.
Η Δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται πρωτίστως τα συμφέροντα των δημοτών.
Εμείς δεν θα διστάσουμε να έρθουμε σε ρήξη με τη κάθε κυβέρνηση για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας. Είμαστε γνωστοί στους πολίτες, ξέρουν ποιοι είμαστε και αυτό που εισπράττουμε  καθημερινά είναι η απογοήτευση των πολιτών από τη 12χρονη θητεία του απερχόμενου δημάρχου. Ο κόσμος θέλει την αλλαγή θέλει νέα δεδομένα και εμείς δεν θα τον απογοητεύσουμε.

  

Παρέμβαση:    Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, πιστεύετε πως θα αντανακλάσει αρνητικά στο έργο των περιφερειαρχών και δημάρχων που θα προκύψουν απ’ τις ερχόμενες εκλογές;

 Τζένη Οικονόμου: Για μας η δυσκολία αυτή είναι μια πρόκληση στην οποία ανταποκρινόμαστε με την κάθοδο μας στις εκλογές.
 Τα προηγούμενα χρόνια οι δημότες μας πλήρωσαν ακριβά τέλη για φτηνές υπηρεσίες. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα αμφίβολου αποτελέσματος. Επικράτησε η λογική της σπατάλης και διασπάθισης του δημόσιου  χρήματος.
Ο δήμαρχος αρνείται να μας ενημερώσει για τα πραγματικά ταμειακά ελλείμματα. Αυτό αλλάζει,
Εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, μειώνουμε τη σπατάλη, εξοικονομούμε πόρους μέσα από τη εφαρμογή διαφανών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα και αξιοποιούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Παρέμβαση:    Και μια ερώτηση που αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή. Ποια είναι η γνώμη  σας για την πορεία του κυβερνητικού έργου, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές;

 Τζένη Οικονόμου: Βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση που έχουμε βρεθεί είναι πολύ δύσκολη και το ζούμε όλοι καθημερινά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον φόρους και περικοπές. Η επιτυχία του κυβερνητικού έργου εξαρτάται από το αν και κατά πόσο οι θυσίες  στις οποίες έχουν υποβληθεί όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι πιάνουν τόπο και σταδιακά θα βγούμε από την ομηρία της τροϊκας.

Παρέμβαση: Για το τέλος θα ήθελα, αν συμφωνείτε, να μας κάνετε μια εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τον  δήμο Λαμιέων αλλά και πανελλαδικά.

Τζένη Οικονόμου:  Θα μείνω στα δικά μας. Το μήνυμα που μας δίνουν καθημερινά οι πολίτες, είναι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ηγεσία στο Δήμο μας. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για ένα Δήμαρχο, που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας. Ο πολιτικός που θέλει να προσφέρει στο τόπο του, γνωρίζει ότι κατά κανόνα δύο τετραετίες είναι αρκετές για να υλοποιήσει το έργο του.
Στο Δήμο μας μετά από τρεις τετραετίες δεν παράγεται πλέον έργο. Έχουν δημιουργηθεί καθεστωτικές λογικές και στεγανά.
  Με την στήριξη των ψηφοφόρων του Δήμου μας, στις 7 Νοέμβρη στο νέο Δήμο Λαμίας, θα έχουμε νέα δημοτική αρχή. Η νίκη στις Δημοτικές εκλογές είναι νίκη των πολιτών, είναι το τέλος μιας 12 ετίας, που έκανε τη πόλη μας ουραγό, πόλη δεύτερης κατηγορίας. Ήρθε η ώρα η Λαμία να έχει τη Δημοτική αρχή που της αξίζει.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs