Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η Νορβηγία είναι η πιο ευημερούσα χώρα στον κόσμο

39η στους 110 κατατάσσεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο Δείκτη Ευημερίας

 Η Νορβηγία είναι και εφέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ευημερούσα χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευημερίας του βρετανικού Legatum Ιnstitute για το 2010. Ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες, Δανία και Φινλανδία, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 10η θέση. Η Ελλάδα κατατάχθηκε 39η στο πρώτο τρίτο των χωρών της λίστας. Τις δύο τελευταίες από τις 110 θέσεις τις κατέλαβαν το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε.


Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό ερευνών, ο Δείκτης Ευημερίας Legatum είναι «η μοναδική παγκοσμίως αξιολόγηση του υλικού πλούτου και της ευημερίας των πολιτών». Καταρτίζεται από το 2006 από ερευνητές οι οποίοι συλλέγουν και αναλύουν στοιχεία για 110 χώρες που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Κατά το Ινστιτούτο, η τελική εκτίμηση περί ευημερίας βασίζεται «σε συνδυασμό του πλούτου και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε κάθε κράτος».


Η κατάταξη γίνεται με βάση οκτώ κριτήρια, τα οποία συνδιαμορφώνουν τον «δείκτη»: την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση, την Υγεία, την ασφάλεια, τις ατομικές ελευθερίες και το λεγόμενο «κοινωνικό κεφάλαιο»- την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.


Η Ευρώπη κυριαρχεί στην κορυφή καταλαμβάνοντας έξι από τις 10 πρώτες θέσεις, ενώ η Αυστραλία κατατάχθηκε τέταρτη. Ακολουθούν οι Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Καναδάς, Ελβετία, Ολλανδία και ΗΠΑ, οι οποίες έπεσαν μία θέση και κλείνουν εφέτος την πρώτη δεκάδα.


Η Βρετανία βρίσκεται στη 13η θέση, η Γερμανία στη 15η, η Σιγκαπούρη στη 17η, η Ιαπωνία στη 18η και η Γαλλία στη 19η. Η Ιταλία κατατάχθηκε 25η, δύο θέσεις κάτω από την Ισπανία (23η) και μία πάνω από την Πορτογαλία.


Η Κίνα βρίσκεται στην 58η θέση (με χαμηλό σκορ στην ασφάλεια και στις ατομικές ελευθερίες), η Ρωσία στην 63η (με πιο χαμηλή βαθμολογία στη διακυβέρνηση) και η Ινδία στην 88η. Οκτώ από τις 10 τελευταίες χώρες της λίστας βρίσκονται στην Αφρική: Ζάμπια (101η), Καμερούν, Μοζαμβίκη, Κένυα, Υεμένη, Νιγηρία, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Κάπως καλύτερα η Ελλάδα στην Υγεία και στην Παιδεία
Ανάμεσα στην Κροατία (38η θέση) και στον Παναμά (40ή), η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την Αργεντινή και τη Μαλαισία (41η και 43η θέση). Οι επιδόσεις μας στις οκτώ κατηγορίες της κατάταξης είναι μάλλον άνισες. Τα συγκριτικά «ισχυρά» μας σημεία, σύμφωνα με αυτόν τον Δείκτη Ευημερίας, είναι δύο: η Εκπαίδευση και η Υγεία, όπου έχουμε σκορ 21 και 22, περίπου όσο η Βρετανία. «Μέτρια» με κίτρινη σήμανση στον δείκτη τα πάμε στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Στο «κόκκινο», σύμφωνα με το Legatum, είμαστε σε δύο τομείς: στις ατομικές ελευθερίες και στο κοινωνικό κεφάλαιο. Σε αυτό το τελευταίο έχουμε ανάλογο βαθμό με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 80ή θέση.


ΤΟ ΒΗΜΑ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs