Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μόσχα - Βερολίνο - Παρίσι, προς κοινή φόρμουλα για την Τουρκία














Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Ν. Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ, σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις στον Πρόεδρο Ντ. Μεντβέντεφ στις συζητήσεις που άρχισαν χθες στη Deauville της Γαλλίας προκειμένου να επανεξετάσει το αίτημα του ΝΑΤΟ για συνεργασία της Ρωσίας στο θέμα της πυραυλικής ασφάλειας. Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και η πυραυλική ασφάλεια θα αποτελέσει το κύριο θέμα των συζητήσεων της Συνόδου, η οποία ξεκίνησε σήμερα. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για θέματα θεωρήσεων εισόδου (visas), τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σημερινό άρθρο της εφημερίδας The Moscow Times αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ να αποδεχτεί πρόσκληση συμμετοχής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον απόμενο μήνα στη Λισσαβόνα για το θέμα της πυραυλικής άμυνας. «Θα ήθελα να δω τη Ρωσία να συνεργάζεται. Είναι πολύ λογικό, μια ζώνη ασφάλειας από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την πρόσκληση συνεργασίας. Ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ είπε πως και η απόφαση συμμετοχής στη Σύνοδο δεν έχει ακόμη ληφθεί, επαναλαμβάνοντας τους ρωσικούς φόβους μήπως το όλο σύστημα χρησιμοποιηθεί τόσο για να εξουδετερωθούν οι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον, αναρωτήθηκε κάτι που είχε κάνει σε κάποιο σεμινάριο στις Βρυξέλλες: «Μήπως είναι, απλώς, μια πρόφαση ώστε να μετακινηθούν τα αντιπυραυλικά συστήματα (missile interceptors) πλησιέστερα στα ρωσικά σύνορα;».
Η συζήτηση όμως των τριών ηγετών έχει δημιουργήσει και ερωτηματικά ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς διαπιστώνουν ότι η Γερμανία και η Γαλλία, επιχειρούν από κοινού να διατηρήσουν μια ¨”ειδική επαφή” με τη Μόσχα, που δεν σχετίζεται μόνο με θέματα στρατηγικής αλλά έχει, ταυτοχρόνως, σαφείς οικονομικούς στόχους καθώς περιλαμβάνει και θέματα αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος όπως τα ενεργειακά, τις μεταφορές και τις επενδύσεις.
Στην The Moscow Times με τίτλο “Study calls for EU talks with Russia and Turkey”, αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων η οποία υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξεκινήσει τριμερή διάλογο για θέματα ασφαλείας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρονίζουσες διαμάχες, καθώς και για να προαχθεί η σταθερότητα στην ανατολική πτέρυγά της. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στο χώρο της, καθώς η Αμερική ασχολείται πλέον με το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Κίνα και δεν εστιάζει πια την προσοχή της στα ευρωπαϊκά θέματα.
Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή έχει τίτλο «Η Ψευδαίσθηση της Τάξης και το Φάντασμα μιας πολυπολικής Ευρώπης». Οι συντάκτες, Μαρκ Λέοναρντ και Ιβάν Κραστέφ, θεωρούν ότι η σύνοδος μεταξύ Μέρκελ, Μεντβέντεφ και Σαρκοζί έχει τη σωστή ημερήσια διάταξη αλλά τους λάθος συμμετέχοντες. Δηλώνουν επίσης πως «χρειαζόμαστε έναν ανεπίσημο ‘τρ-ιάλογο’ ο οποίος θα φέρει κοντά τους τρεις βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ασφάλειας: Ρωσία, Τουρκία και Ε.Ε.».
Η έκθεση αναφέρει επιπροσθέτως ότι αυτός ο ‘τρ-ιάλογος’ θα πρέπει αρχικά να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την ασφάλεια με στόχο τον περιορισμό της έντασης μέσω της αποστρατικοποίησης των πιο ασταθών περιοχών της ηπείρου και της επίλυσης των «παγωμένων» διαφωνιών. Εάν η εν λόγω προσπάθεια ευωδοθεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα είναι πιο δεκτικά στις ρωσικές ιδέες ρωσικής για μια ευρωπαϊκή συνθήκη ασφάλειας ως το επιστέγασμα μιας διαδικασίας οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει προς το παρόν αρνητική τάση από την πλευρά της Μόσχας ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται από την πλευρά της Τουρκίας καθώς γίνεται σαφές πως μια σχέση που θα δημιουργηθεί στη βάση αυτή θα σημάνει την οριστική απεμπόληση των τουρκικών φιλοδοξιών για να καταστούν πλήρες μέλος της ΕΕ καθώς επί της ουσίας θα πρόκειται για την περίφημη “ειδική σχέση” της ΕΕ με τους δυο ανατολικούς γείτονές της.
Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας στο Deauville της Γαλλίας, η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση DER SPIEGEL δημοσιεύει πληροφορίες για σχέδιο του Νικολά Σαρκοζ;i, που αφορά στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα ενταχθεί και η Ρωσία. Ειδικότερα:
Το σχέδιο του Σαρκοζύ έχει προκαλέσει θόρυβο, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Μόσχα θα βρισκόταν πιο κοντά στο στόχο του Μεντβέντεφ για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο, όπως και το Βερολίνο, φοβάται ότι η αποκάλυψη του σχεδίου από τον προπετή γάλλο πρόεδρο θα μπορούσε να βλάψει την επιδιωκόμενη προσέγγιση της ΕΕ με τη Ρωσία.
Η σύνοδος των τριών στη Deauville είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την πάροδο τεσσάρων ετών και ξυπνά στα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη φόβους, ότι θα μπορούσαν να απομονωθούν. Αντίστοιχα, η συνάντηση θορυβεί την Ουάσιγκτον, γιατί ξυπνά μνήμες της συμμαχίας Πούτιν – Σρέντερ – Σιράκ, η οποία τελικά αρνήθηκε τη συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ. Εξάλλου, ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο ασφαλείας με τη Ρωσία θα αποδυνάμωνε το συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, στο οποίο η Αμερική έχει κυρίαρχο ρόλο.
Το Παρίσι θεωρεί ότι η Ρωσία έχει αλλάξει, συνεργάζεται στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν και θέλει «να προσδεθεί στη Δύση». Όπως λέγεται, η «γλώσσα της αντιπαράθεσης» έχει ξεπεραστεί. Προφανώς ο Σαρκοζύ θέλει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο στο Mesemberg, όπου συνομίλησαν η Μέρκελ με τον Μεντβέντεφ, ως εφαλτήριο, επειδή σ’ αυτήν έγινε λόγος και για μια «επιτροπή για την πολιτική και την πολιτική ασφαλείας». Στο επίκεντρο του οράματός του βρίσκεται μια εις βάθος «τεχνολογική, ανθρωπιστική και πολιτική συνεργασία» με τη Ρωσία. Φυσικά, υπό την ηγεσία των Γάλλων και όχι των Γερμανών
“.
ΠΗΓΗ: ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs