Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Κλιμακώνεται η αγροτική πολιορκία στην κυβέρνηση


Κινητοποιήσεις: Ενισχύονται τα μπλόκα μετά το άκαρπο ραντεβού με τον πρωθυπουργό

INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στιγμιότυπο από τον χθεσινό αποκλεισμό της γέφυρας του Πηνειού από τους αγρότες των Τεμπών.

Της Δανάης Αλεξάκη 
dalex@naftemporiki.gr
Εικόνα αδιεξόδου επικρατεί στο αγροτικό μέτωπο, καθώς οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από το ραντεβού στο Μαξίμου και υιοθετούν σκληρότερη γραμμή κινητοποιήσεων, ενισχύοντας τα μπλόκα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.
Ειδικότερα, απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των αγροτών μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μεγάλη μερίδα των οποίων χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τα όσα δίνει η κυβερνητική πρόταση, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση φέρεται να προκαλεί η άρνηση να αποσυνδεθεί το εισόδημα από τα ασφάλιστρα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά το ραντεβού στο Μαξίμου, οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προχωρώντας άμεσα, μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν, σε νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού με τα τρακτέρ τους.
Η εισήγηση των εκπροσώπων των αγροτών, που έγινε ομόφωνα δεκτή, ήταν για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με κλείσιμο και της εναλλακτικής διαδρομής, μετακινώντας τρακτέρ στη γέφυρα του Στομίου, ενώ αφήνουν και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.
Οι αγρότες των Τεμπών αναμένουν νέα τοποθέτηση από την κυβέρνηση επί των αιτημάτων που κατέθεσαν και όχι επί της πρότασης που παρουσιάστηκε στο Μαξίμου.
Και οι αγρότες των Μικροθηβών αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ, που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ άουτ.
Εντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης, αναφέροντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού».
Οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου δηλώνουν ότι «επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι στη συνάντηση πήγαν με χαμηλές προσδοκίες αναλογιζόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και για το λόγο αυτό τα αιτήματα συνδυάζονταν με προτάσεις και σημειώνουν ότι «δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος».
Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα, σε πρώτη φάση για τα φορτηγά και τις νταλίκες, αποφάσισε η χθεσινή γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου.
Σήμερα στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.
Από χθες στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα και η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι πως αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί σκλήρυνση της στάσης των αγροτών.
Από την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εξακολουθούν να αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τέθηκε την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση των 69 μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Το αίτημα έχει τεθεί από την πλευρά τους και επίσημα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βαγγέλης Μπούτας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά μέχρι στιγμής απάντηση δεν έχει δοθεί.
Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της Νίκαιας παραμένουν σε «θέση μάχης» και σήμερα ετοιμάζονται με δύο λεωφορεία να μεταβούν στον Προμαχώνα για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων τους του εκεί μπλόκου.
Τι λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) αναφέρει: «Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην κατάλαβε τίποτα αυτές τις 30 ημέρες που είναι οι αγρότες στους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «το μείζον πρόβλημα είναι η πρότασή της για το ασφαλιστικό, το οποίο είναι ένα παράλληλο φορολογικό σύστημα».
Για το ασφαλιστικό η ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει ότι το αίτημα των αγροτών είναι ξεκάθαρο, να παραμείνει οΟΓΑ αυτόνομος ασφαλιστικός φορέας, να παραμείνουν οι ασφαλιστικές κλίμακες και επ’ αυτών να γίνει συζήτηση για οριακές αυξήσεις και τέλος το προνοιακό κομμάτι να διαχωριστεί πλήρως από το συνταξιοδοτικό των αγροτών.
Γεροβασίλη: Νέο μήνυμα
Την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των μπλόκων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό «επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ» εξέφρασε, ακόμα μια φορά χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
«Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες» τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η κα Γεροβασίλη κάλεσε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα, σύμφωνα με τη δική τους κρίση.
Νωρίτερα τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, «παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς, είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών».
«Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου» υποστήριξε.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs