Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα επεξεργάζεται η Κομισιόν

Στο επίκεντρο το σύστημα ασύλου


Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα επεξεργάζεται η Κομισιόν
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η επαναπροώθηση μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, βάσει των κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ.
Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν θα παραδώσει στην Ελλάδα έναν κατάλογο μέτρων που θα πρέπει η χώρα να υιοθετήσει προκειμένου οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες ασύλου να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η συνθήκη του Δουβλίνου απαιτεί από τη χώρα - μέλος στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες αρχικά, να τους καταγράφει και να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο. Θεωρητικά, σημειώνει το δημοσίευμα, η συνθήκη επιτρέπει εκείνοι που αργότερα φτάνουν σε άλλες χώρες της ένωσης, να απελαύνονται πίσω στην χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν αρχικά.
«Η Ελλάδα και άλλες χώρες εισόδου έχουν κατηγορηθεί ότι παραμελούν τις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα από αυτές, καθ' οδόν για τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη» σημειώνεται.
Επιπλέον, οι απελάσεις προς την Ελλάδα ουσιαστικά έχουν απαγορευθεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου της χώρας ήταν «ταπεινωτικό» για τους μετανάστες. Ακολούθησε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στα κράτη μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες στις οποίες ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.
Ο de facto αποκλεισμός της Ελλάδας από τους όρους της συνθήκης του Δουβλίνου, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει εμπλοκή σε ολόκληρο το σύστημα.
Έτσι, η ΕΕ στηρίζει τις ελπίδες της για τις αναγκαίες αλλαγές στην απειλή πιο δραστικών μέτρων, όπως είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν.
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs