Της Δήμητρας Καδδά
Η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών ξεκίνησε χθες, με την έλευση των δημοσιονομικών κλιμακίων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές  εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται να φτάσουν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα τεχνικά κλιμάκια για το νέο ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (το οποίο απασχόλησε χθες και σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Γ Δραγασάκη), για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες, αλλά και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.
Όσο για τον ερχομό των επικεφαλής, δεν έχει μεν "κλειδώσει", αλλά θεωρείται ότι – εκτός απροόπτου – θα καταστεί εφικτός την άλλη εβδομάδα, με νέο ορόσημο το Eurogroup της 7ης Μαρτίου στο οποίο θα γίνει ο επόμενος επίσημος πολιτικός απολογισμός.
Ωστόσο,  μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό των μεταναστών που συνεχίζεται,  η δημοσιονομική διάσταση του προσφυγικού επανέρχεται όχι ως σενάριο αλλά ως μία ορατή πλέον πραγματικότητα. Το κόστος με ανοικτά σύνορα (δηλαδή με την Ελλάδα ως κράτος διέλευσης και όχι παραμονής) έχει ήδη υπολογισθεί από την ΤτΕ και το αρμόδιο υπουργείο σε 600 εκατ ευρώ- 1 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ εκτιμήσεις του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν σε 10.000 ευρώ ανά άτομο το κόστος παραμονής….
Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των θεσμών, υπάρχει πρόθεση αποτύπωσης των δαπανών του προσφυγικού, με διατήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων, αφού αυτή είναι η δέσμευση του μνημονίου. Για το αν θα υπάρξει μία διαφορετική πρόβλεψη και "εντολή" η πρώτη ένδειξη ίσως φανεί στην επόμενη Σύνοδο  Κορυφής της 6ης Μαρτίου, αλλά και "στις κινήσεις που θα κάνει έως τότε η ελληνική πλευρά για να υποστηρίξει την θέση και τα επιχειρήματα που θα διαμορφώσει" αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Τα νέα μέτρα
Προς το παρόν πάντως ξεκινά το "σκανάρισμα"  των δημοσίων οικονομικών. Στο στόχαστρο των κλιμακίων των θεσμών τίθενται τα νέα οικονομικά δεδομένα (ύφεση 0,7% το 2015 που θα πιστοποιηθεί εκ νέου από την ΕΛΣΤΑΤ στις 29 Φεβρουαρίου), η ελληνική θέση για υπέρβαση στόχου πέρυσι με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, αλλά και τα πακέτα μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις να αναδιαμορφώνονται με επίκεντρο τους αγρότες και όχι μόνο.
Για τις διαπραγματεύσεις χθες η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annika Breidthardt ανέφερε ότι "τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Η επιστροφή τους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον".
Το μεγάλο μέτωπο είναι το Μεσοπρόθεσμο με τα μέτρα  που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως και το 2019 για να διασφαλίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% του ΑΕΠ. Σε αυτό θα καταγράφονται και το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να έρθουν ως εφαρμοστικοί στη Βουλή για να κλείσει η αξιολόγηση.
Τα κλιμάκια επιχειρούν να ολοκληρώσουν την αποτίμηση των ελληνικών θέσεων. Αλλά έχουν έρθει με διαφορετική εκτίμηση για τις "ανάγκες". Το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης,  επιχειρεί να πείσει  για την υπεραπόδοση των μέτρων του 2015 αλλά και να κάμψει τις πιέσεις για "ισοδύναμα" μέτρα που ζητούνται για να καλυφθούν "τρύπες" από φορολογικά μέτρα που δεν έχουν εφαρμοσθεί ή εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (φορολογία στα τυχερά παίγνια, στον οίνο,  νέα κλίμακα για τα ενοίκια,  την έκτακτη εισφορά κλπ) αλλά και  από την αδυναμία – όπως εκτιμάται- της μείωσης των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος.
Ο τελικός λογαριασμός, ενδεχομένως να αργήσει. Μέσα στον Μάρτιο θα υπάρχει συνολική εικόνα για το δημοσιονομικό "κλείσιμο" του 2015 (μαζί με τα έσοδα του πρώτου διμήνου για τον ΕΝΦΙΑ και τα κοινοτικά κονδύλια που λογίζονται στο προηγούμενο έτος). Αργότερα, προς το τέλος Απριλίου θα πιστοποιηθούν από την Eurostat τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2015.