Από 1η Φλεβάρη ανοίγει η εφαρμογή για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2016, Μάιο πληρώνεται η πρώτη δόση για να «ελαφρυνθεί» το δεύτερο εξάμηνο. Τι άλλαξε στο έντυπο Ε1. Τον Αύγουστο παίρνει σειρά ο νέος φόρος ακινήτων.
Πέρυσι μας βγήκε η... ψυχή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τον Σεπτέμβρη, χώρια που το δεύτερο εξάμηνο του έτους έπεσαν όλες οι υποχρεώσεις μαζεμένες, μπερδεύοντας τους φορολογούμενους όχι για το πια να πρωτο-πληρώσουν αλλά για το ποια να αφήσουν απλήρωτη.
Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει στους φορολογούμενους μια χάρη. Μην πάει το μυαλό σας σε μειώσεις φόρων. Αυτά σε εποχές Μνημονίου αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.
Η χάρη που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους είναι να «σπάσει» τις φορολογικές υποχρεώσεις στη διάρκεια του έτους, να αρχίσουμε να πληρώνουμε από τον Μάιο μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει κι από κάτι μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν μπορεί να μειωθεί ο λογαριασμός, τουλάχιστον ας σπάσει σε πολλά κομμάτια.
Σωστή η απόφαση, το ποτήρι των φόρων όμως πικρό. Και θα γίνει όπως όλα δείχνουν πιο πικρό, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των εσόδων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το 2016 κατά 150 εκατ. ευρώ με παράλληλη ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα, γεγονός το οποίο – εφόσον δεν αλλάξει στη διαπραγμάτευση- στέλνει απευθείας τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 50%!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι αναδρομικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2015 δεν θα υπάρξει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι για την αύξηση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ (χώρια τα 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στους αγρότες και τα 140 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα ενοίκια τα οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2016) θα προκύψουν χωρίς αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές του 2015.
Όλα αυτά, τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές επομένως μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να κρατήσουμε είναι τις προθέσεις του κ. Αλεξιάδη. Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση, θα ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο.
Φλεβάρη δηλώσεις, από Μάη οι δόσεις
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα λοιπόν και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίουακόμα και εάν είναι πρακτικά αδύνατο να υποβληθούν δηλώσεις αφού η προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών εκπνέει στις 15 Φεβρουαρίου. Ακόμα και έτσι όμως είναι σημαντικό να ανοίξει η εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στις 30 Απριλίου.
Στο μεταξύ, με διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή, οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι στα τέλη Μαϊου (η πρώτη δόση), στα τέλη Ιουλίου (η δεύτερη) και στα τέλη Σεπτεμβρίου (η τρίτη).
Η έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση, έχει στο μεταξύ καταργηθεί.
Από τον Αύγουστο παράλληλα, θα αρχίσει να εισπράττεται ο νέος φόρος ακινήτων ο οποίος δεν έχει αρχίσει ακόμα να σχεδιάζεται αλλά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, θα έχει ως μοντέλο τον ΦΑΠ, με ένα σχετικά μικρό όμως αφορολόγητο και με μεταφορά του βάρους στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας , όπως σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.
Από τον Αύγουστο λοιπόν, θα μας έρθει ο αντί-ΕΝΦΙΑ για να μας συνοδέψει έως το τέλος του έτους, μαζί με τα – ενδεχομένως αλλαγμένα- τέλη κυκλοφορίας.
Προετοιμασία
Άσχετα από το τι θα γίνει στο μέτωπο των φορολογικών αλλαγών, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να ανοίξει τόσο νωρίς την εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άλλωστε, είναι έτοιμο και το βασικό έντυπο Ε1 στο οποίο πέρυσι οι πειραματισμοί της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών επέβαλαν αλλαγές ακόμα και την ώρα που υποβάλλονταν οι δηλώσεις.
Οι αλλαγές στο Ε1 είναι οριακές σε σχέση με πέρυσι. Η βασικότερη τροποποίηση είναι η προσαρμογή του Ε1, στα δεδομένα του Συμφώνου Συμβίωσης. Εφεξής, ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης, μπορούν να δηλώνουν στη στήλη η οποία έχει περιληφθεί στους κωδικούς όπου αποτυπώνονταν μέχρι πέρυσι μόνο τα εισοδήματα της συζύγου τα εισοδήματα του Μ.Σ.Σ όπως είναι ο συγκεκριμένος κωδικός, με την επεξήγηση «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».
Στο έντυπο έχει προστεθεί επίσης, στον πίνακα Δ2, ειδικός κωδικός (125-126) στον οποίο θα καταγράφονται ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν. Προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα πρέπει να έχουν προχωρήσει είτε σε αγωγή έξωσης, είτε σε διαταγή πληρωμής, είτε σε διαταγή απόδοσης μισθίου.
Όσον αφορά στις αποδείξεις παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι για το 2015 δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, ο σχετικός κωδικός 049έχει περιληφθεί και στο φετινό έντυπο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών όμως διευκρινίζουν πως θα είναι ανενεργός, χωρίς να είναι δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.