Η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στις 28 Ιουνίου 2015 επέφερε καθίζηση στις πωλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας τον φετινό Αύγουστο, προκαλώντας έμφραγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, βουτιά 18,3% παρουσίασαν οι πωλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2014, έναντι μείωσης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013. Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή: α) στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων κατά 12,8%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων. β) Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 18,4%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: ειδών ένδυσης, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλλικών ορυκτών και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων.
Επίσης, η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών ως εξής: Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 18,2%. Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 18,5%. Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή: α) Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων κατά 24,9%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων. β) Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 18,1%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλλικών ορυκτών, βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων.
Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη βιομηχανιών που επλήγησαν από τα capital controls, οι ελληνικές επιχειρήσεις το τελευταίο τετράμηνο επιβιώνουν στην «οικονομία των μετρητών» που είναι το νέο περιβάλλον που δημιούργησαν τα capital controls στην Ελλάδα, με τους προμηθευτές να ζητούν πληρωμές αποκλειστικά και μόνο σε μετρητά, αποφεύγοντας κάθε μορφή πίστωσης. Παράλληλα, ακυρώνονται επενδυτικά σχέδια λόγω έλλειψης ρευστότητας, επανεξετάζονται οι προσλήψεις, επανέρχονται οι απολύσεις καθώς μειώνεται η δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Οι πρώτες παρενέργειες από τα capital controls είχαν αναλυτικά περιγραφεί στις εξαμηνιαίες εκθέσεις των εισηγμένων εταιρειών με αφορμή τα αποτελέσματα για το πρώτο μισό του 2015. Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των εταιρειών αποκάλυψαν πόσο έχουν επηρεασθεί από τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και ποιες αμυντικές κινήσεις έχουν κάνει για να μην επηρεασθούν οι ταμειακές ροές τους.
Για παράδειγμα, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν παραδέχθηκε ότι τα capital controls ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να επηρεάσουν αρνητικά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, ωστόσο οι κίνδυνοι από την έκθεση του ομίλου είναι περιορισμένοι, γιατί: 1) Διατηρεί σημαντικά αποθέματα μετρητών (220 εκατ. ευρώ στις 30/6/2015) σε καταθέσεις σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδας και 2) πάνω από το 85% του δανεισμού του προέρχεται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
http://www.kathimerini.gr/835636/article/oikonomia/epixeirhseis/voytia-183-stis-pwlhseis-ths-viomhxanias-logw-kefalaiakwn-elegxwn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.