Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Το φθηνό ευρώ εκτοξεύει τις γερμανικές εξαγωγές

Το φθηνό ευρώ εκτοξεύει τις γερμανικές εξαγωγές
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Τα στοιχεία των εξαγωγών της Γερμανίας καταδεικνύουν το πόσο έχει ωφεληθεί η οικονομία της χώρας από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ.

Καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν κατά πολύ τις εισαγωγές για τον μήνα Ιούλιο, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αυξήθηκε στα 25 δισ. ευρώ που είναι νέο ιστορικό υψηλό.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιούνιο όταν το εμπορικό πλεόνασμα είχε φθάσει τα 24,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα προέρχεται από χώρες εκτός ευρωζώνης.
Οι πωλήσεις γερμανικών αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο κατά 8,3% και διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Οι εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν κατά 7,9%. Οι εξαγωγές μέσα στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,8%.
Φέτος το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% έναντι του δολαρίου, 6% έναντι της στερλίνας και 5% έναντι του κινεζικού γουάν, παρά την υποτίμηση - έκπληξη στην οποία προχώρησε το Πεκίνο.
Όταν το ευρώ γίνεται πιο φθηνό τότε τα προϊόντα των χωρών που παράγονται στην ευρωζώνη γίνονται πιο ανταγωνιστικά. Από αυτό ωφελείται σημαντικά και η Γερμανία, η οποία είναι η ισχυρότερη οικονομία στην ευρωζώνη.
Η πτώση του ευρώ μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση χωρίς προηγούμενο προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Τώρα που η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα απειλεί τη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, οι γερμανικές βιομηχανίες θωρακίζονται από την πορεία του ενιαίου νομίσματος.
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs