Τους τριγμούς στην ελληνική οικονομία στο τέλος του καλοκαιριού αποτυπώνουν 10 επίσημοι δείκτες που συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ και συμμετέχουν στην διαμόρφωση του ΑΕΠ. Τα στοιχεία  καταγράφουν αρνητικές προοπτικές για τους επόμενους μήνες με τους πρόδρομους  δείκτες του ΙΟΒΕ να αποτυπώνουν κατάρρευση του οικονομικού κλίματος έως 48% τον Αύγουστο.
Στις απολογιστικές στατιστικές χθες ανακοινώθηκαν οι πιέσεις στην βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο (-1,6% στο σύνολό της και πολύ πιο ισχυρές στην μεταποίηση), ολοκληρώνοντας την εικόνα αρνητικών επιδόσεων που είχε ήδη αποτυπωθεί  στο λιανεμπόριο (δείκτης τζίρου σε πτώση -1,7%). Όσο για τον δείκτη τιμών, όπως ανακοινώθηκε χθες για τον Αύγουστο, παραμένει αρνητικός (-1,5%) παρά την αύξηση του ΦΠΑ που προκάλεσε  ανατιμήσεις στα τρόφιμα και όχι μόνο.
Πρώην κυβέρνηση και θεσμοί εκτιμούν φέτος ύφεση 2,3% του ΑΕΠ ενώ οικονομολόγοι σε αναλύσεις τους δεν αποκλείουν να είναι ελαφρά χαμηλότερη, αν και πολύ μακριά από τον στόχο του Ιανουαρίου για 0,5% ανάπτυξη και την αρχική εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ κατά 2,9%...
Οι πρόδρομοι δείκτες
Πρωτόγνωρη σε εύρος είναι καθίζηση στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας που έχει συντάξει ο ΙΟΒΕ για τον Αύγουστο. Η πτώση του γενικού δείκτη στις 75,2 μονάδες, λίγο πιο πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου του 2009 (στις 74,5 μονάδες με μείωση κατά 7,5% σε έναν μήνα και κατά 26.3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014) μερικά μόνο αποτυπώνει την εικόνα. 
Και τούτο διότι "στηρίζεται" από την πολύ λιγότερο απαισιόδοξη στάση των καταναλωτών, στον απόηχο του δημοψηφίσματος: ο δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών μειώθηκε κατά 19,6% σε ετήσια βάση.
Αντιθέτως, η καθίζηση στους υπόλοιπους επι μέρους δείκτες που προκύπτουν από τις έρευνες συγκυρίας στους εκπροσώπους των κλάδων δείχνουν πτώση προσδοκιών έως 48% συγκριτικά με το 2014.  
Ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ήταν μειωμένος  σε σχέση με πέρυσι κατά 32%, στις Κατασκευές κατά 56.5%, στο Λιανικό Εμπόριο κατά  36,4% και  στις Υπηρεσίες κατά 48%.
Βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα και με "βούλα" ΕΛΣΤΑΤ