Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Εθνικιστική οργή και πολεμικό κλίμα στην Τουρκία


Οργισμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και "Ο Θεός είναι μεγάλος", επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες, ενώ τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επιθέσεις και σε άλλες έξι τουρκικές πόλεις.
Το HDP κατήγγειλε ότι γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε εκατό πόλεις.
Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε "δολοφόνος" από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK.
Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του "να παραμείνουν ήρεμοι", χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων ενώ πρόεδρος κ. Ερντογάν, που μέμφθηκε την εφημερίδα για τα δημοσιεύματά της, δηλώνοντας παράλληλα «δε θα εγκαταλείψω τη χώρα στους τρομοκράτες».
«Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους», κατήγγειλε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έπειτα από τη δεύτερη νύκτα αντικουρδικών βιαιοτήτων σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού έκανε λόγο για «Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν».
Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών ανέφερε δε ότι η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία "καθιστά αδύνατη" την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογώ
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε τη δήλωση αυτή από το Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά την κατάρρευση τον Ιούλιο της εκεχειρίας που τηρούσαν.
ΑΜΠΕ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs