Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

To μεγάλο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα: Συμφωνία ή ρήξη;



Το μεγάλο βήμα προς τη συμφωνία ή τη ρήξη ζυγίζει μέσα στα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το καθαρό «όχι» στις εμπρηστικές προτάσεις των πιστωτών και την ηχηρή μεν, συμβολική δε, μετάθεση της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ.
Νικόλ Λειβαδάρη
Με τις δύο αυτές κινήσεις ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς εταίρους και δανειστές ότι και η ρήξη αποτελεί πλέον υπαρκτή επιλογή – ταυτόχρονα, όμως, φρόντισε να αφήσει ανοιχτούς και τους διαύλους της συμφωνίας: Μετά τα 70 λεπτά της νέας, νυχτερινής τηλεδιάσκεψης με Μέρκελ και Ολάντ το μήνυμα που εξέπεμψε το Μαξίμου ήταν, και πάλι, εκείνο της «αισιοδοξίας για αμοιβαία επωφελή συμφωνία», ενώ, πολύ προσεκτικά, η κυβέρνηση επέλεξε να μην απορρίψει το σύνολο της πρότασης των πιστωτών αλλά τις «ακραίες θέσεις της».
«Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφεραν αργά το βράδυ πηγές του Μαξίμου, ενώ την ίδια ώρα κοινοτικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεξεργάζεται νέο συμβιβαστικό σχέδιο. Κατά τους ίδιους κύκλους, είναι πολύ πιθανό τη Δευτέρα να υπάρξει νέα μίνι σύνοδος κορυφής των «πέντε» - Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ – ενώ, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται και δεύτερη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Κομισιόν και τον επικεφαλής του  Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η υπέρβαση, ωστόσο, και η λύση μόνον εύκολη δεν δείχνει. Η αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι πιστωτές συνιστά, ουσιαστικά, νέο βαρύ Μνημόνιο, ενώ ακόμη και το πιο ήπιο ελληνικό σχέδιο των 47 σελίδων περιλαμβάνει μέτρα 1,9 δις ευρώ που – κυρίως στο φορολογικό μέτωπο - δείχνουν οριακά ανεκτά όχι μόνον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την κοινωνία.
Οι σκληρές θέσεις της πρότασης των πιστωτών αιφνιδίασαν, άλλωστε, ακόμη και τα ίδια τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, με τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει «σοκαρισμένος». Πηγές του Μαξίμου τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι στο σχέδιο των δανειστών «υπάρχουν «προτάσεις που δεν ανταποκρίνονται καν στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group» - η κυβέρνηση, ωστόσο, επιλέγει να αντεπιτεθεί δια του ρεαλισμού και της ψυχραιμίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μείζον ζητούμενο τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι να υπάρξει υπαναχώρηση των πιστωτών στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, ενώ το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ήδη προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία «που δεν θα περιλαμβάνει λύση για το χρέος».
«Δεν έχει κανένα νόημα να υπογράψουμε έστω κι ένα επώδυνο μέτρο εάν δεν υπάρχει πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους. Χωρίς λύση για το χρέος σε λίγους μήνες θα βρεθούμε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα, ακόμη κι αν… καταργήσουμε εντελώς μισθούς και συντάξεις», τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ως περαιτέρω βασικοί άξονες για την όποια συμφωνία τίθενται τα χαμηλά πλεονάσματα – στα οποία ήδη υπάρχει σύγκλιση -, η ύπαρξη προγράμματος επενδύσεων και, βεβαίως, οι «κόκκινες γραμμές» μισθών και συντάξεων.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι για κάθε «έκπτωση» στις μνημονιακές απαιτήσεις, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα. Οι πιστωτές, δε, δείχνουν έτοιμοι να επιστρατεύσουν και το «όπλο» της νέας παράτασης στο μαρτύριο της σταγόνας – ήτοι, να προχωρήσουν σε νέα παράταση του «ισχύοντος προγράμματος» και μετά το τέλος Ιουνίου όπως μετέδιδε αργά χθες το Reuters, οδηγώντας σε νέο κύκλο αβεβαιότητας και στασιμότητας.
Σ’ αυτό το σκηνικό, και με το κλίμα να επιβαρύνεται από τον πόλεμο διαρροών και το όργιο φημολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει πρόγευση προθέσεων στην αποψινή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα πετάξει μεν το γάντι στην αντιπολίτευση καλώντας τη να πει καθαρό «ναι» ή καθαρό «όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί, ταυτόχρονα όμως θα κληθεί να δώσει και στίγμα της δικής του απάντησης στο μεγάλο δίλημμα των επόμενων ημερών.
Θα είναι μια απάντηση εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένο το σκληρό παρασκήνιο, τη διγλωσσία και τις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών, αλλά και το εμπόριο φόβου που ήδη κορυφώνεται…
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs