Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις, άρση του εμπάργκο στις αγροτικές εξαγωγές αλλά και ευκολότερες visa για τους Ρώσους είναι στην ατζέντα των ελληνορωσικών θεμάτων ενόψει της, εκτός απροόπτου, επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις 18 με 20 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη στα πλαίσια του International Economic Forum που διοργανώνει η ρωσική κυβέρνηση.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής αναμένεται να υπογραφεί και κάποια διακήρυξη πολιτικής στήριξης ή συμφωνίας προθέσεων για τον αγωγό φυσικού αέριου Greek Stream από τον οποίο κάποιοι περιμένουν μεγάλες προκαταβολές. Όμως αυτές οι προσδοκίες, εάν επαληθευτούν, θα υλοποιηθούν πολύ αργότερα και τα ποσά από ενδεχόμενη προκαταβολή θα είναι πολύ πολύ χαμηλότερα από τα 5 δισ. τα οποία έχουν ακουστεί. " Ίσως και 10% αυτού του ποσού να είναι πολύ" αναφέρουν κύκλοι σε γνώση των σχετικών διεργασιών.
Και αυτά τα κεφάλαια θα πάνε στην υπό ίδρυση "Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε Α.Ε.)" και όχι τα δημόσια ταμεία.
Αυτονόητα, η προώθηση του συγκεκριμένου αγωγού δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ που προτάσσουν την απεξάρτηση της Γηραιάς από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές που εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές εντάσσονται και στα πλαίσια της διαπραγματευτικής τακτικής της Αθήνας. Τουλάχιστον όσον αφορά το Μαξίμου καθώς το ΥΠΑΠΕΝ εμφανίζεται γνήσια αφοσιωμένο στην προσπάθεια.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές θυμίζουν πως οι Ρώσοι ήταν ξεκάθαροι από τις αρχές Απριλίου για την έκταση και τη φύση της συνεργασίας που μπορούμε να περιμένουμε: Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε πει τότε πως η Αθήνα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια αλλά υπογράμμισε πως η Ρωσία μπορεί να συμμετάσχει στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με τα χρήματα που θα καταβάλλει ως τίμημα σε περίπτωση επικράτησής της μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει υποχρεώσεις της.
Η όλη συζήτηση αυτή αφορά τρεις συγκεκριμένους διαγωνισμούς: Αυτόν για το 67,7% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και τους δυο, ξεχωριστούς διαγωνισμούς για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ. Δηλαδή αφενός της μοναδικής εταιρείας παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα και αφετέρου της ελληνικής εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, γνωστής και ως ΕΕΣΣΤΥ ή και Rosco.
Και οι τρεις αυτοί διαγωνισμοί βρίσκονται στην δεύτερη φάση και είτε δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών (ΟΛΘ) είτε έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ). Για την ιστορία αξίζει ίσως να αναφέρουμε πως προ διετίας ο Vladimir Ivanovich Yakunin, επικεφαλής της JSC Russian Railways και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου εκτιμούσε πως η αποτίμηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ, της Rosco στα 10 εκατομμύρια και του 67,7% του ΟΛΘ στα επίπεδα των 100 εκατομμύριων ευρώ.
Ο Vladimir Ivanovich Yakunin έχει επιβεβαιώσει πολλάκις, και πριν από λίγες μέρες και πάλι, το ενδιαφέρον του ομίλου του για τους διαγωνισμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Όμως όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι παγωμένοι και μόνον μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους θα μπορέσει να τους ξεμπλοκάρει...
Όμως όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι παγωμένοι και μόνον μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους θα μπορέσει να τους ξεμπλοκάρει...
Την ίδια ώρα όμως οι ρώσοι έχουν και δικά τους αιτήματα εκτός από τις επιδιώξεις για τα παραπάνω ελληνικά assets και τον αγωγό Greek Stream.
Μεταξύ αυτών είναι και το ζήτημα με τις σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης των θεωρήσεων visa, για το οποίο μετά από θύελλα αντιδράσεων, έχει ξεκινήσει και διαδικτυακή διαμαρτυρία. Ρώσοι πολίτες προσπαθούν με διαμαρτυρίες και επιστολές στο Προξενείο μας στη Μόσχα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, δηλαδή την τεράστια μείωση του αριθμού και προπαντός της διάρκειας των πολλαπλών θεωρήσεων για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Έτερο θέμα που "καίει" την Ελλάδα είναι αυτό της άρσης του εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Εμπάργκο που επεβλήθη από τη Μόσχα σε απάντηση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης λογω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Εδώ υπάρχει μια δεδηλωμένη πρόθεση της Μόσχας να εξετάσει χαλάρωση και κάποια πρόοδος μπορεί να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.