Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μειώσεις στις συντάξεις: Τα ψέματα των δανειστών


Με μειώσεις κύριων συντάξεων τουλάχιστον κατά 6% - εάν πάμε σε γενικές οριζόντιες περικοπές -, πρόσθετο ψαλίδι στις επικουρικές και στο εφ΄άπαξ του δημοσίου τομέα και κατάργηση του ΕΚΑΣ ισοδυναμούν οι προτάσεις των δανειστών. Πρόκειται για τους ίδιους δανειστές που... ομνύουν σθεναρά ότι ουδέποτε ζήτησαν μειώσεις συντάξεων αλλά μόνον... περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,8 δις ευρώ) στο «συνολικό κόστος του ασφαλιστικού συστήματος».
Το αναληθές, εάν όχι κραυγαλέο ψέμα, του εν λόγω ισχυρισμού προκύπτει πασιφανώς από τα απλά αριθμητικά στοιχεία, αλλά και από την ίδια την πρόταση των πιστωτών. Με βάση τόσο τις πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, όσο και από το επίσημο κείμενο των «θεσμών» στην ιστοσελίδα της Ε.Ε., προκύπτει ότι οι δανειστές ζητούν ρητά «άμεση νομοθετική παρέμβαση» και ένα «πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό» που θα αποφέρει εξοικονόμηση 1,8 δις για την περίοδο 2016 και 2017».
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούν, πέρα από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση στις εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων από το 4% στο 6%, εισαγωγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές από 1η Ιανουαρίου του 2015 και σταδιακή, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2018.
Οι εν λόγω περικοπές σημαίνουν, στην πράξη, ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις πρέπει να μειωθούν κατά 6% για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος εάν οι περικοπές είναι οριζόντιες και αφορούν όλους τους συνταξιούχους. Εάν οι περικοπές είναι «επιλεκτικές» - πάνε, δηλαδή, στην υψηλότερη κλίμακα εισοδημάτων και αφήσουν ανέπαφες τις κατώτερες συντάξεις, τότε οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν και στο 20%.
Η δε μεγάλη... ευελιξία την οποία επαγγέλλονται είναι πως αποδέχονται από την κυβέρνηση να καταθέσει εναλλακτική αντιπρόταση με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα - πάντοτε μείωση του ασφαλιστικού κόστους κατά 1,8 δις στη διετία -, έως ότου όμως έρθουν αυτά τα «ισοδύναμα» θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τις περικοπές.
Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν αυτά τα ισοδύναμα, έστω και μόνον για να προστατευθεί και να μην καταργηθεί μόνον το ΕΚΑΣ; Την απάντηση ίσως τη δίνει, με τον πιο καθαρό τρόπο, όχι ο - κατά Γκάμπριελ - «εν μέρει κομμουνιστικός ΣΥΡΙΖΑ - αλλά ένας δεδηλωμένος «μνημονιακός», ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρη Θεοχάρης: «Νομίζω», είπε χθες ο Χάρης Θεοχάρης,« ότι τα νούμερα, για να μπορέσει να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο είναι σημαντικό, θα είναι αρκετά μικρά.
Δηλαδή ίσως λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να κοπούν (συντάξεις), 1.000 με 1.200 ευρώ. Εμείς πιστεύουμε ότι πάνω από τις 2.000 θα μπορούσαν να κοπούν, χωρίς να δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα, αλλά εάν πρέπει να χρηματοδοτήσεις όλο το κόψιμο του ΕΚΑΣ από κόψιμο συντάξεων, τότε μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό, περί τα 1.200 ευρώ, εκεί υπάρχει πρόβλημα».
Εν ολίγοις, και ο Χάρης Θεοχάρης, και οι... μνημονιακοί και οι μη μνημονιακοί υπολογισμοί, δείχνουν ότι το μόνο ισοδύναμο στις περικοπές που προτείνουν οι δανειστές είναι... το ποιές και πόσες συντάξεις θα πρέπει να κοπούν.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs