Στα όσα αποκαλύπταμε χθες γύρω από τη "μονομερή" ενέργεια της Γερμανίας να ιδρύσει Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας, στο οποίο όμως ζητάει την ελληνική συμμετοχή με ετήσια συνδρομή 3 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανταλλαγή δράσεων νέων ανθρώπων, αλλά με ρητή αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στο παρελθόν και το αίτημα για τις γερμανικές οφειλές για τις θηριωδίες της Κατοχής στην Ελλάδα, σημειώναμε με νόημα ότι και η νέα κυβέρνηση δείχνει να παγιδεύεται σε μια πρωτοβουλία αρκετά "θολή".
Πολύ περισσότερο που η Γερμανίδα υφυπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα για την προώθηση του εγχειρήματος, σε δηλώσεις της δεν έχει κρύψει ότι απώτερος στόχος είναι ο "καλλωπισμός" της εικόνας της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Το ίδιο το εγχείρημα, άλλωστε, δεν είναι μέχρι σήμερα στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, αλλά μέσα από μια ιδέα του γερμανικού συνδέσμου ελληνογερμανικών εταιρειών. Χθες αποκαλύπταμε ότι ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, χωρίς να έχει ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, από τη βολιδοσκόπηση που του έγινε το Μάρτιο κατά την επίσκεψη δύο Γερμανών βουλευτών του SPD, εμφανίστηκε εξαρχής θετικός (!).
Χθες όμως, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα υφυπουργό στο υπουργείο Παιδείας, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, με μια κοινή δήλωση σχετικά με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Από τη δήλωση αυτή προκύπτει η βούληση του υπουργού να προωθήσει την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας, άρα και την ετήσια καταβολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στενάζουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.
Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει: «Η Γερμανίδα υφυπουργός, Κάρεν Μαρκς, και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, συναντήθηκαν σήμερα με σκοπό να προωθήσουν από κοινού τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στη βάση της δήλωσης προθέσεως του Σεπτεμβρίου 2014 και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον. Οι ανταλλαγές μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής νεολαίας, που έχουν ήδη εντατικοποιηθεί από την προηγούμενη χρονιά, πρόκειται με την προγραμματιζόμενη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας να τεθούν σε σταθερά θεμέλια, με προσανατολισμό προς το μέλλον. Έμφαση θα δοθεί στις σχολικές, εξωσχολικές και επαγγελματικές ανταλλαγές».
Είναι εμφανές πως σε όλη αυτή την ατζέντα απουσιάζει το ακανθώδες ζήτημα των γερμανικών οφειλών για τις θηριωδίες της Κατοχής, και ενώ υποτίθεται πως Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας θα έπρεπε, εκτός των ανταλλαγών δράσεων νέων ανθρώπων, να περιλαμβάνει και θέματα ιστορικής μνήμης μεταξύ των δύο λαών.
Πληρώνουμε και τα "μεταχειρισμένα"
Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα μια ακόμη παράμετρο για το πώς εννοούν τελικά οι γερμανικές κυβερνήσεις την ελληνογερμανική προσέγγιση μέσα από δράσεις όπως το Γραφείο Νεολαίας ή το περίφημο "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον".
Ενώ υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να συνδράμει στην Ελλάδα στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών, ιδίως με μαρτυρικούς δήμους και χωριά από τις ναζιστικές θηριωδίες, με αρωγή και οικονομική, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με τους μαρτυρικούς μας Δήμους να πληρώνουν και από πάνω για τον εφοδιασμό τους με μεταχειρισμένα μηχανήματα από τη Γερμανία, μέχρι και τα μεταφορικά τέτοιων μηχανημάτων (!).
Ασύλληπτο
Την ασύλληπτη αυτή είδηση την αλιεύσαμε στο προσωπικό blog του δημάρχου των μαρτυρικών Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά, όπου "διθυραμβικά" αναφέρεται στην προμήθεια του πρώτου στην Ελλάδα χιονοστρωτήρα PistenBully 600 with winch, για το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.
Η διθυραμβική αναφορά του δημάρχου Καλαβρύτων στην προσωπική του ιστοσελίδα για την αγορά του χιονοστρωτήρα με χρήματα από το Ταμείο του Μέλλοντος.
Όπως αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος Καλαβρύτων στην ιστοσελίδα του, «παραλήφθηκε από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ο νέος χιονοστρωτήρας PistenBully 600 with winch, που προμηθεύτηκε το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να ανανεώσει και να ενισχύσει τους χιονοστρωτήρες που διαθέτει. Ο χιονοστρωτήρας αυτός (PistenBully 600 with winch) είναι εργοστασίου κατασκευής της εταιρείας KASSBOHRER PistenBully, με έτος κατασκευής το 2006 και ώρες λειτουργίας 7.883, και αγοράστηκε μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή προσφορών που αξιολογήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του χιονοδρομικού κέντρου, από την εταιρεία PISTENTECH, που εδρεύει στο νομό Ροτβάιλ, της Βάδης Βυρτεμβέργης της Γερμανίας, και ανήκει στον Έλληνα επιχειρηματία Αντώνιο Καρακικέ.
Ο υπερσύγχρονος αυτός χιονοστρωτήρας διαθέτει μηχανή 430 ίππων MERCEDES, εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα χειρισμού και ασφαλείας, το πιο σύγχρονο μαχαίρι 12 σπασιμάτων και φέρει φρέζα τύπου Alpinmultiplex, με μεγάλες δυνατότητες για στρώσιμο πιστών έως και 120 στρέμματα την ώρα. Έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί για την καλή λειτουργία του από αρχιμηχανικό του εργοστασίου κατασκευής του και διαθέτει το σχετικό πρωτόκολλο καλής λειτουργίας με τη σφραγίδα του εργοστασίου. Ο χιονοστρωτήρας αυτός κόστισε μαζί με τη μεταφορά του στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων 50.000 ευρώ, ποσό το οποίο δόθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον (D.G.Ζ.), είναι δε ο μοναδικός και ο πρώτος χιονοστρωτήρας αυτού του τύπου (PistenBully 600 with winch) που κυκλοφορεί στα χιονοδρομικά κέντρα ολόκληρης της Ελλάδος.
Θεωρείται, δε, το καλύτερο μοντέλο (η κορυφή) της κατασκευάστριας εταιρείας και καινούργιος κοστίζει από 400.000 έως 450.000 ευρώ, ανάλογα με τα πρόσθετα που διαθέτει. Σημειώνεται ότι οι υπάρχοντες χιονοστρωτήρες του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων έχουν κατασκευαστεί κατά τα έτη 1994, 2000 και 2003. Με το νέο αυτό χιονοστρωτήρα το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων θα καλύπτει γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις ανάγκες του για τη διάστρωση των πιστών του και θα τις διαθέτει νωρίτερα και καλύτερα διαστρωμένες στους χρήστες τους χιονοδρόμους».
Έτσι λειτουργεί το Ταμείο… Πλήρωσαν και τα μεταφορικά
Η ανακοίνωση του δημάρχου Καλαβρύτων για την προμήθεια ενός χιονοστρωτήρα θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά, πλην όμως, επειδή ο "διάβολος" κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες, η υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και τελικά αποκαλύπτει πώς περίπου λειτουργεί το περίφημο "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον". Γιατί η διόλου αμελητέα λεπτομέρεια στην υπόθεση αυτή είναι πως ο Δήμος των μαρτυρικών Καλαβρύτων έλαβε από το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" επιχορήγηση 126.500 ευρώ!
Με βάση την ανακοίνωση του δημάρχου Καλαβρύτων, διέθεσε 50.000 ευρώ για την αγορά, και μαζί και για τα μεταφορικά του (!) από τη Γερμανία, ενός χιονοστρωτήρα του 2006 (μοντέλο προ 9 ετών). Προφανώς και το ερώτημα τι θα έκαναν το χιονοστρωτήρα αυτό οι Γερμανοί αν δεν υπήρχε το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" ίσως μπορέσει να το απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος για τα όσα διαδραματίζονται την περίοδο αυτή, με επίκεντρο την πατρίδα μας και την "περικύκλωση φιλίας" που υφίστανται μαρτυρικοί Δήμοι, όχι όμως αφιλοκερδώς, όπως προκύπτει.
Γιώργος Σαχίνης
|
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015
Η ελληνογερμανική φιλία… κοστίζει
Αναρτήθηκε από
Unknown
στις
12:16
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
Γερμανία,
Ελλάδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.