Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει τον ελληνικό αγωγό αερίου - Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ θα κάνουν αντιπρόταση για τον αγωγό της Gazprom

Πώς θα αντικαταστήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης με φυσικό αέριοEπιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής χρηματοδότησης |ΕUROKINISSI
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα  συμμετάσχουν στο έργο της κατασκευής του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο πρώτος ανέφερε στον δεύτερο τη θετική πρόθεση της Μόσχας στο παραπάνω ζήτημα. 
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή «στα κοινά σχέδια υποδομών, στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ως μέρος του νέου έργου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών... Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα ενεργοποιηθούν στο έργο αυτό».
Επίσης, εξετάσθηκε «το πλέγμα των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, στις 7-9 Απριλίου 2015», αλλά και ότι συζητήθηκαν οι περαιτέρω διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα.
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που αναφέρθηκαν στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας, μεταδίδουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Το ΡΙΑ-Νόβοστι σημειώνει ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να κατασκευάσει «ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ» και για την υλοποίησή του έργου «σχεδιάζεται να προσελκυστούν 2 δισ. ευρώ».
_____________________
 Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ θα κάνουν αντιπρόταση για τον αγωγό της Gazprom
Αντιπροσφορά για τον αγωγό της Gasprom είναι πρόθυμες να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι του το είπε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι. Πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες.
Σε συνέντευξη του στο Associated Press ο κ. Κοτζιάς ανέλυσε τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για την επίμαχη υπόθεση του Σάββα Ξηρού όσο και για το θέμα της Gasprom και την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων. 
Επίσης, αναφέρθηκε με το σημείο έντασης με τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, για την πρόταση της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Gazprom μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά» και δήλωσε ότι «ο κ. Κέρι του είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά και ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, θα επισκεφθεί την Αθήνα εντός των ημερών για τις σχετικές συνομιλίες».
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Gazprom «ως οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Gazprom στην Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανταγωνισμού απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια.
«Ερωτώ όλους τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά, «παρακαλώ πείτε μου, τι μπορώ να πω στο λαό μας ότι επιτρέπετε στην Τουρκία να φέρει αγωγό από τη Gazprom στα σύνορά μας, αλλά εγώ είμαι τόσο αντι -Ρώσσος που δεν θέλω να το κάνω;»
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs