Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Νέο «διπλό» σχέδιο για συμφωνία… έως τον Σεπτέμβριο

Η «κρυφή ατζέντα» της Ελλάδας και γιατί εκτιμά πως θα χορηγηθούν «ανάσες» ρευστότητας


Το σχέδιό της για ενδιάμεσο Πρόγραμμα έως το 2016 υποβάλλει στους θεσμούς η Αθήνα, μετά την αλλαγή στρατηγικής που αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία για όλα (συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης του χρέους) έως τον Σεπτέμβριο, με ενδιάμεσους «σταθμούς» που θα επιτρέπουν να «ξεκλειδώνει» η απαραίτητη χρηματοδότηση.
varoufakistsipras
Του Βαγγέλη Δουράκη
Η ελληνική πλευρά «επιστρέφει» στην «σκληρή γραμμή» φλερτάροντας με τη «ρήξη» παρά τις αλλαγές που έγιναν στην διαπραγματευτική ομάδα και έδιναν την εντύπωση που υπάρχει περιθώριο να κλείσει άμεσα η συμφωνία: Μάλιστα, επικαλείται «κόκκινες γραμμές» παντού από πλευράς πιστωτών που αποτρέπουν την πιθανότητα ενός «έντιμου συμβιβασμού».
Σε κάθε περίπτωση, με τις αλλεπάλληλες επαφές σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, των Γιάννη Δραγασάκη και Γιάνη Βαρουφάκη -σε συνδυασμό και με τις τηλεφωνικές επαφές του ίδιου του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες-  η Αθήνα επιχειρεί να «κοινωνήσει» στους θεσμούς το νέο ελληνικό «σχέδιο», διατηρώντας ταυτόχρονα και εκείνη από την πλευρά της, τις «κόκκινες γραμμές» της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Μέγαρο Μαξίμου, με σχετικές διαρροές, θέλησε να ρίξει προκαταβολικά το «μπαλάκι» στους θεσμούς σε περίπτωση τυχόν αποτυχίας των διαβουλεύσεων:  «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός έντιμου συμβιβασμού», λέει η Κυβέρνηση. Και συνεχίζει: «Η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια… Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».
Ποιο είναι όμως το ελληνικό σχέδιο που εκτιμά η Αθήνα πως είναι δυνατόν να εγκρίνεται «βήμα-βήμα» από τους θεσμούς ώστε να «απελευθερώνεται» σταδιακά ρευστότητα προς την Ελλάδα, μέχρι μια τελική και οριστική συμφωνία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η οποία θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του χρέους;
Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια το «απλό» και το «ενισχυμένο» πακέτο: Το πρώτο προβλέπει συνολικές παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ στη διετία, με «καθαρό» αποτέλεσμα 6,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει κυρίως από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και τον περιορισμό της παραοικονομίας. Δηλαδή τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο. Στον κατάλογο με τα μέτρα που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές, μόνον από τη «σύλληψη» κεφαλαίων που ταξίδεψαν αφορολόγητα στο εξωτερικό ή βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά δεν δικαιολογούνται προβλέπονται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ.
Μερίδιο στη δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχίσουν να έχουν και οι δαπάνες, οι οποίες θα συμβάλουν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το 2016 και κατά 2,3 δισ. την επόμενη χρονιά. Η συμμετοχή των εσόδων στον «λογαριασμό» του πρώτου σεναρίου φτάνει τα 4,535 δισ. ευρώ φέτος και 5,093 δισ. ευρώ του χρόνου. Το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 3,443 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από τον στόχο του 1,2% του ΑΕΠ που αναμένεται να τεθεί φέτος.
Στο δεύτερο και «ακριβότερο» σενάριο λαμβάνονται μέτρα κόστους 14,2 δισ. ευρώ με απόδοση 7,540 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Είναι αυτό που προκρίνουν και το συζητούν οι δανειστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις εμμονές τους για εργασιακό, ασφαλιστικό και συντάξεις.
Το όφελος για τον προϋπολογισμό από την εφαρμογή της εν λόγω δέσμης μέτρων ανέρχεται σε 4,747 δισ. ευρώ φέτος και 2,793 δισ. ευρώ του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος πέφτει στα έσοδα, τα οποία φέτος αυξάνουν κατά 5,816 δισ. ευρώ με όχημα και πάλι τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, διατηρείται και την τρέχουσα χρονιά.
Υψηλές «πτήσεις» θα σημειώσουν οι εισπράξεις και το 2016 που θα ενισχυθούν κατά 5 δισ. ευρώ, έτος κατά το οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με στόχο την εγκαθίδρυση φορολογικής δικαιοσύνης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στο «σχέδιο B» της κυβέρνησης εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,069 δισ. ευρώ το 2015 και κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2016 για να επιτευχθεί αντίστοιχο με φέτος πρωτογενές αποτέλεσμα.
Οι ακριβείς παρεμβάσεις πάντως που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα και για τις δύο περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη επακριβώς καθοριστεί.
Πάντως, εν μέσω αυτού του πλαισίου της «σκληρής» διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές που φαίνεται να τραβάει στα άκρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κύκλοι στην Αθήνα που υπενθυμίζουν με … νόημα πως η μη καταβολή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζεται και επίσημα «πιστωτικό γεγονός» μετά την πάροδο 30 ημερών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα σχεδόν 6,5 δισ. ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου δεν εμπίπτουν στο Αγγλικό… αλλά στο Ελληνικό Δίκαιο.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs