Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

(Προ)Μήνυμα συμφωνίας

EUROKINISSI/Ε.Ε.
«Καθοριστική» για την «κατάληξη των διαπραγματεύσεων» χαρακτήρισε τη στιγμή που διανύουμε ο Μισέλ Σαπέν, που συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο Παρίσι. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών. Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί.
Στη συνάντηση μεταξύ Σαπέν και Βαρουφάκη που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα ο Γάλλος υπουργός, σχολίασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως πρόκειται για μια «καθοριστική στιγμή» και μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Ήταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ. Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό», τόνισε ο Μ. Σαπέν.
Και πρόσθεσε, «έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα.
Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή».
Στο ερώτημα εάν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία, ο κ. Σαπέν απάντησε :
« Όχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί.
Σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει τελευταία το ΔΝΤ ο υπουργός δήλωσε:
«Κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».

«Προσπάθεια εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης»

Ο Γ. Βαρουφάκης, εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του.
«Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη» εξήγησε, «είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς, είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό» επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, «να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

Διαδοχικές συναντήσεις

Κορυφώνονται οι συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με ομολόγους του στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.
Όπως έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου, μετά τη συνάντησή του, σήμερα το πρωί στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, στις 14.30 (ώρα Ελλάδας), με τον επίτροπο επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί.
Επίσης σήμερα, στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν.
Αύριο θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου και θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν και την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μαδρίτη, όπου θα συναντήσει στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή»

«Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ εξήγησε πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
Η ευρωζώνη δεν είναι μια ζώνη σταθερών ισοτιμιών, είναι ένα ενιαίο νόμισμα και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη, συνέχισε ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη θα ακολουθούσε το ερώτημα "ποιος είναι ο επόμενος" και θα χανόταν η ισχύς της.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει από το επόμενο Eurogroup μια απόφαση που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της ρευστότητας της Ελλάδας, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε πως ελπίζει ότι σε μία εβδομάδα, η Ελλάδα θα έχει καταγράψει ισχυρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως «αυτό θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για το Eurogroup και τους εταίρους της».

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs