Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τι θα κάνει ο Λαφαζάνης

(Δημοσιεύθηκε στα “Επίκαιρα” στις 14/5/2015)
Της Βασιλικής Σιούτη
Το ερώτημα «τι θα κάνει ο Λαφαζάνης» εδώ και μερικούς μήνες δεν απασχολεί μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους εκείνους, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, που θέλουν να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία με τους δανειστές. Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως εκείνος είναι το μόνο εμπόδιο για την επίτευξή της.
Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό είναι απολύτως ακριβές, καθώς ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας ως τώρα εμφανίζεται απρόθυμος να δεχθεί όλα όσα απαιτούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση, είναι όμως βέβαιο πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει σε όλες τις συζητήσεις που κάνει με τους συντρόφους του, της Αριστερής Πλατφόρμας, και αυτή είναι και η άποψη των στελεχών και των μελών που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη τάση, η οποία εκφράζει περίπου το 25%-30% του κόμματος.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα αριθμεί περίπου 25 βουλευτές, αλλά υπάρχουν και μερικοί ακόμα που διατηρούν μια πιο χαλαρή σχέση, κινούμενοι περίπου στο ίδιο κλίμα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρότι ασκεί κριτική από αριστερά στην ηγεσία, αυτή κινείται εντός του πλαισίου της κομματικής διαδικασίας και των οργάνων και ο ίδιος θεωρείται εξαιρετικά «νομιμόφρων» και κομματικός, καθώς προς τα έξω υπερασπίζεται την επίσημη γραμμή του κόμματος και αποφεύγει να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο κόμμα αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Για το λόγο αυτό, συχνά σε πολλές μεγάλες αποφάσεις, τον καλεί πρώτα για να τον ενημερώσει και να του πει τι θα κάνει.
Στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ο Λαφαζάνης έχει δηλώσει κατηγορηματικά -και συνεχίζει να το κάνει με κάθε ευκαιρία- ότι εκείνος δεν πρόκειται να παραβιάσει τις δικές του κόκκινες γραμμές που είναι το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ . Και φαίνεται ότι το εννοεί, καθώς -σε αντίθεση με άλλους- ακριβώς τα ίδια λέει και όταν δεν μιλάει δημόσια. Χαρακτηρίζει μάλιστα «ατιμία» κάθε συμφωνία που θα εμπεριείχε αντιλαϊκά μέτρα σαν αυτά που απαιτούν οι δανειστές και υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να διαπράξουν κάτι τέτοιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι από τους υπουργούς που αρνούνται να συναντήσουν τους εκπροσώπους των θεσμών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, στα ξενοδοχεία της Αθήνας όπου γίνονται αυτές οι συζητήσεις και να συνεργαστεί μαζί τους. Στάση που δεν κρατάνε όλοι οι υπουργοί, καθώς αρκετοί συνεργάζονται μαζί τους και το θεωρούν και αυτονόητο.
lapavaits
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λοιπόν δείχνει αποφασισμένος να μην ψηφίσει μια συμφωνία που θα περιείχε επώδυνα μέτρα, τα οποία θα έρχονταν σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο και για τον οικονομολόγο, βουλευτή Ημαθίας, φίλο και συνομιλητή του, Κώστα Λαπαβίτσα.
Αυτή είναι και η συζήτηση που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Όσο ακούγεται ότι η συμφωνία πλησιάζει, τόσο τους απασχολεί ποια στάση θα κρατήσουν και τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Ήδη εδώ και λίγο καιρό, τα άρθρα των Στάθη Κουβελάκη, Κώστα Λαπαβίτσα , Στάθη Λεουτσάκου και Παναγιώτη Λαφαζάνη, που περιέγραφαν ανάγλυφα τη διαφοροποίηση τους, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Υπάρχει η σκέψη να προχωρήσουν και πιο πέρα και να ετοιμαστεί ένα σχέδιο που θα περιγράφει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τη δική τους πρόταση για το πως θα βγουν από το σημερινό αδιέξοδο, χωρίς να συμβιβαστούν με τους δανειστές.
Σε περίπτωση συμβιβασμού με τους εταίρους με μια συμφωνία που θα περιέχει μνημονιακού χαρακτήρα μέτρα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα τα ψηφίσει. Το πόσοι θα τους ακολουθήσουν μη ψηφίζοντας και τι θα συμβεί μετά, είναι κάτι που εκτιμούν ότι θα κριθεί στην πορεία.
Για την ώρα διαβάζουν με ενδιαφέρον (συχνά και με χιουμοριστικά ή σκωπτικά σχόλια) αλλά χωρίς καμία έκπληξη, όλα τα σενάρια που αναπαράγονται στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο της Αριστερής Πλατφόρμας από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί μία συμβιβαστική συμφωνία. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και τις δηλώσεις ή τα άρθρα που συμβουλεύουν τον πρόεδρο του κόμματος να τους «ξεφορτωθεί» , καθώς τους θεωρούν «βαρίδια» που εμποδίζουν την κυβέρνηση να βαδίσει σε αυτό που θεωρούν ευρωπαϊκό μονόδρομο.
Φαίνεται ωστόσο ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης περνά πραγματικές μέρες αγωνίας αυτή την περίοδο και η αγωνία του αυτή αφορά στο αύριο της παράταξης που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα στην επόμενη μέρα της αριστεράς. Δεν θα είναι εύκολο για αυτόν να καταψηφίσει τη συμφωνία σε περίπτωση που αυτή έρθει στη Βουλή, αλλά όπως λένε οι συντροφοί του, δεν υπάρχει περίπτωση να την ψηφίσει, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs