Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Γιατί η κυβέρνηση πιέζει τους δανειστές



Δραματικά επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ζητώντας από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ να συνεννοηθούν προκειμένου να βρεθεί λύση, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση η ρήξη είναι κοντά
Η ίδια πηγή στην ερώτηση αν η πίεση που ασκεί πλέον η κυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη στους εταίρους για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων σημαίνει και ρήξη, απαντούσε: «Όχι, αν όμως πάλι το βλέπουν για ρήξη αυτό θα φανεί σε λίγες ημέρες».
Δεν θα μπορούσε να μην εκτιμήσει κάποιος, πάντως πως το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει πλέον την πίεση προς την πλευρά των εταίρων, ενώ η συσπείρωση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ένας βασικός στόχος των επιτελών της κυβέρνησης. Αυτό που υποστηρίζουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, καθησυχάζοντας μετά το «σκληρό» χθεσινό non paper που «μύριζε» αδιέξοδο  είναι πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε οι εκλογές ούτε το δημοψήφισμα, ενώ σχετικά με τη μεγάλη δόση προς το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως «όσο έχουμε λεφτά θα πληρώνουμε προηγείται, όμως η κοινωνία».
Την ίδια ώρα πάντως οι διεργασίες και οι επαφές των κορυφαίων στελεχών σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται. Μετά τη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι, από τον οποίο φέρεται να ζήτησαν μια ανάσα ρευστότητας για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η επίτευξη της συμφωνίας είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Όπως είναι φυσικό όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου θα εξεταστούν οι όροι παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA στις εγχώριες τράπεζες.
Οι επαφές στο εξωτερικό είναι σε εξέλιξη με τον Γιάννη Βαρουφάκη σήμερα να βρίσκεται στη Ρώμη όπου θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ενώ την Παρασκευή θα δει τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουί ντε Γκουίντος.

Σε Κεντρική Επιτροπή πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδιια ώρα,  πάντως το βλέμμα του πρωθυπουργού είναι στραμμένο και στο εσωκομματικό πεδίο με την Κεντρική Επιτροπή να μην πραγματοποιείται τελικά αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά λίγες ημέρες αργότερα.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το κόμμα έκανε σαφές πως τα στελέχη θέλουν να δώσουν στήριξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης και σε ενωτικό κλίμα άσκησαν κριτική στην άλλη πλευρά.
«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του Ελληνικού λαού. Αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Είναι αδιανόητη τόσο η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών όσο και του εγχώριου μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που εξαθλιώνουν την κοινωνία», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας.
Η Αριστερή πτέρυγα, πάντως και στη χθεσινή συνεδρίαση έμεινε στην πάγια γραμμή της πως «οι κόκκινες γραμμές είναι μια αμυντική στάση και ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας τόνιζε στο NEWS 247  σχετικά με τη στάση που έπρεπε να κρατήσει η χώρα μας: «Έπρεπε να τους πούμε. Βρήκαμε αυτά που βρήκαμε στο ταμείο. Μέχρι τον Ιούνιο θέλετε 7,5 δισ. Δεν τα έχουμε. Διαλέγετε και παίρνετε.»
Τα μέλη του οργάνου επέλεξαν να αφήσουν για άλλη μια φορά ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος τονίζοντας πως «θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου».
Οι εργασίες της Πολιτικής Γραμματείας θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs