Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Στην Αθήνα αμερικανός απεσταλμένος για τα ενεργειακά

 Ο Π. Λαφαζάνης (Menelaos Myrillas / SOOC)


Στην Αθήνα φτάνει την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν. Ο αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη
Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την κινητικότητα της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο και κυρίως την προσέγγιση με τη Μόσχα. Το ζήτημα κατασκευής ελληνικού αγωγού που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος θα συνδέεται με τον Turkish Stream εφόσον αυτός κατασκευαστεί, για να μεταφέρει, μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας, ρωσικό φυσικό αέριο στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τη στρατηγική της διαφοροποίησης από την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από την «ενεργειακή αγκαλιά» της Gazprom.
 
Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας εντάσσεται στη στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο - σε συνδυασμό με τη δημιουργία κάθετων διασυνδετηρίων αξόνων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως ο ελληνοβουλγαρικός IGB, καθώς και εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως της Ρεβυθούσας. Εντωμεταξύ, η ΕΕ προωθεί την Ενεργειακή Ένωση.

Ο Ε. Χοκστάιν δεν αποκλείεται να υποβάλλει αντιπροσφορά, ως απάντηση στη Μόσχα. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs