Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πυρετός στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει συμβιβασμού

Πυρετός στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει συμβιβασμού

Να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει το πολιτικό βάρος που συνεπάγεται η προσπάθεια για «εντός ορίων» συμφωνία καλείται η κυβέρνηση. «Μασάζ» στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με «εργαλείο» την εσωτερική στάση πληρωμών και τις πρόωρες εκλογές. Οι κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου δείχνουν ότι άρχισαν οι τελευταίες ωδίνες της διαπραγμάτευσης. Από το διπλής ανάγνωσης non paper του Μαξίμου μπήκε σε παρένθεση η προειδοποίηση για ρήξη και πέρασαν στον πρόλογο οι πρώτες συμφωνίες κυβέρνησης-δανειστών.
Κι όχι μόνο στα «εύκολα» ζητήματα. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, το εγχώριο κοινό πληροφορήθηκε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκαν και τα θέματα-ταμπού των εργασιακών σχέσεων και των συντάξεων.
Ορολογίες του τύπου «συλλογικές διαπραγματεύσεις κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα» (σ.σ. και "όχι τύπου Βουλγαρίας", κατά τις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις) ή «δεν θα υπάρξει φτώχεια στην τρίτη ηλικία», έδειξαν τα όρια του συμβιβασμού που επιχειρείται και μένει να αποδειχθεί πόσο... έντιμος είναι όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.

Ποια... αξιολόγηση;

Είναι ενδεικτικό το κομφούζιο που προκάλεσε... ο απαγορευμένος όρος "αξιολόγηση" στην κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ. Η αντιπολίτευση μίλησε για ολοκλήρωση της 5ης αξιολογησης που είχε αποκηρύξει η κυβέρνηση, ενώ η ανησυχία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλη.
Για τον λόγο αυτό, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ανέλαβε να δράσει πυροσβεστικά εντός της Ολομέλειας της Βουλής: «πού αναφέρεται η 5η αξιολόγηση στην κοινή δήλωση; Η δήλωση αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το πτώμα της 5ης αξιολόγησης που θέλετε να μας φέρετε εσείς με το ζόρι, έχει τελειώσει», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση... και στη συμπολίτευση.

Το πολιτικό βάρος

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση έφτασε. Αυτή τη στιγμή καλείται να πετύχει «ό,τι καλύτερο» στις επόμενες ημέρες ή ώρες για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας και θα της επιτρέψει να μπει στη συζήτηση για τη «μεγάλη» συμφωνία, της οποίας το περίγραμμα θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο αλλά ο κορμός θα εμφανισθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Στο μεσοδιάστημα όμως... θα κληθεί να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει το κυβερνητικό πηδάλιο. Δηλαδή, ότι θα αντέξει το πολιτικό βάρος που συνεπάγεται αυτή η προσπάθεια.

Μασάζ...

Κατά τις πληροφορίες, οι επιτελείς θα προσπαθήσουν να πετύχουν το μέγιστο της εσωκομματικής αντοχής σε δύο επίπεδα:
* Πρώτον, να πείσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το αναγκαίο των υποχωρήσεων. Το «μασάζ» έχει ξεκινήσει προ πολλού δεδομένου ότι το Μαξίμου πορεύθηκε με πυξίδα την «εντός ορίων» συμφωνία και όχι τη ρήξη.
Η κοινοβουλευτική ομάδα... πήρε φωτιά.
Οι συσκέψεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά τη νύχτα, προκειμένου να εξηγηθεί πόσο και γιατί... άσπρισαν οι «κόκκινες γραμμές», ποιές ήταν οι εναλλακτικές, πόσο «μετρήθηκε» η αντοχή της κοινωνίας από την υπαρκτή εσωτερική στάση πληρωμών και την αβεβαιότητα. Αλλά και να γίνει σαφές ότι οι εκλογές δεν θα αποφευχθούν στην περίπτωση που η κυβέρνηση μετρήσει απώλειες άνω των δέκα βουλευτών, ακόμη κι αν η συμφωνία «περάσει» με ψήφους από την αντιπολίτευση. Εξέλιξη που δείχνει – προς το παρόν – να λειτουργεί αποτρεπτικά στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Τα πρώτα σημάδια «δεν είναι ανησυχητικά», όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ανήκουν και στα δύο... άκρα του κομματικού φάσματος.
«Η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη τρεις μήνες, πάλεψε με θεριά μέσα κι έξω από τη χώρα, πέτυχε ό,τι καλύτερο και θα πετύχει κι άλλα εάν πάρει μία ανάσα», είναι το μότο.
Οι ίδιοι προσθέτουν με νόημα ότι ο «συμβιβασμός» δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί στην αρχή της διακυβέρνησης, επειδή «η μέθη από την εκλογική νίκη και η χαλαρή, τότε, στάση των δανειστών, δεν επέτρεπαν την παραμικρή υποχώρηση».
Οπως λένε, το τελευταίο διάστημα έγιναν και οι ίδιοι αποδέκτες πιέσεων από τους εκλογείς τους «να τελειώνουμε έστω και με κάποιες θυσίες», ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κυβέρνηση «αντέχει» και η αντιπολίτευση «δεν κερδίζει».

... και σκληρό ροκ

* Δεύτερον, να «κουμπώσουν» τη συμφωνία με την ανάδειξη των ευθυνών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την κρίση και «τα μνημόνια» (σ.σ. η Εξεταστική επιτροπή πιάνει δουλειά άμεσα), με την κορυφωση της μάχης κατά της διαπλοκής (σ.σ. οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δρομολογούνται) και με ουσιαστικά-εντυπωσιακά βήματα στο πεδίο της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Σ΄αυτή την ανάγκη υπακούει και το σχέδιο επίσπευσης της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ (εντός του μήνα αντί στις 11 Ιουνίου που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το «μαύρο») ώστε «να φτάνει στον κόσμο» η παραπάνω προσπάθεια...

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs