Τα σκληροπυρηνικά στελέχη της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εκβιάζουν συνεχώς να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, για να στριμώξουν την ελληνική πλευρά στο παζάρι των διαπραγματεύσεων.
Τα ελληνικά ομόλογα δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις των ομολόγων της Ελλάδας και των τραπεζών της, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρει το Reuters, μία πηγή της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Η ΕΚΤ θα αποφασίσει σήμερα για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.
Bundesbank
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) πριν μερικές εβδομάδες είχε δηλώσει:
«Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων. Πρέπει να υπάρχει μία αντιστοιχία μεταξύ του ελέγχου και της υποχρέωσης. Σε τελική ανάλυση κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη δυνατότητα της χρεοκοπίας ενός κράτους χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.