Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αναζητούν λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, αλλά και των συνομιλιών που είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενημέρωσε χθες των πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης.
Η χθεσινή ημέρα στη βίλα Σάιντ στο Παρίσι ήταν κρίσιμη με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές «έβαλαν στο τραπέζι» τα κρίσιμα θέματα των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Αν και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και κυρίως για το κρίσιμο ερώτημα αν έχουν μπει σε διαδικασία προτάσεων και αντιπροτάσεων, ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι «υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε».
Ωστόσο η κίνηση του ΥΠΟΙΚ να δεσμεύει επί της ουσίας τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημόσιου, έστω και υπό μορφή repos, μαρτυρά ότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά λύση εντός του Απριλίου και ελπίζει ότι ο «λευκός καπνός» θα βγει στο προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες εκταμιεύσεις θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, συνεπώς μέχρι τότε η χώρα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, ξύνοντας στην κυριολεξία «τον πάτο του βαρελιού».
Μεγάλη σημασία προκειμένου να «γεμίσουν» τα δημόσια ταμεία, αποδίδουν στην κυβέρνηση στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, γι' αυτό και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη προανήγγειλε χθες στη Βουλή αυστηρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των μεγαλοοφειλετών που δεν θα φροντίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Δίνοντας μάλιστα και ένα δείγμα μεγέθους η κ. Βαλαβάνη τόνισε ότι τα χρέη προς το κράτος ανέρχονται συνολικά σε 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 2,2 δισ. ευρώ έχουν μπει σε ρύθμιση. Επιβεβαιώνοντας την στενότητα των δημόσιων οικονομικών στα όρια της ασφυξίας η κ. Βαλαβάνη δημοσιοποίησε και την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ένα «μπόνους» σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου.
Τέλος, σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, o οποίος θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προηγουμένως θα συναντηθεί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs