Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών τις τελευταίες ώρες, με στόχο να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να φτάσουν σε μια αμοιβαία συμφωνία ακόμη και ως τις 30 Ιουνίου, παρά το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που προκαλεί και πολιτικές ενστάσεις στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες με το που έληξε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (περί τις 17.30 ώρα Ελλάδος) τα στελέχη των θεσμών (EE - EKT - ΔΝΤ) επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στη βίλα Σαΐντ στο Παρίσι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκη.
Ο τελευταίος, όπως μετέδωσε το Mega από το Παρίσι, δεν έκρυψε το γεγονός ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες, σημειώνοντας ότι απαιτείται πολιτική απόφαση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Αυτή ακριβώς την πολιτική απόφαση θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή του συνάντηση στις 14:30 με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.
Την ίδια ώρα και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στην Αθήνα και σήμερα Πέμπτη, παρά την προγραμματισμένη για χθες ολοκλήρωσή τους.
Την εκτίμηση του κ. Θεοχαράκη για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν χθες, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, και κοινοτικές πηγές σημειώνοντας πως παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο τήρησης της προθεσμίας της 30ής Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη.
Το ζητούμενο πλέον είναι αν την Παρασκευή στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει «μία έκθεση προόδου» ή αν κατά πολλούς θα δοθεί στην ελληνική πλευρά ένας «οδικός χάρτης» με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο Μαξίμου χθες τέθηκαν επί τάπητος το μεταναστευτικό και οι θέσεις και τα αιτήματα της Ελλάδας εν όψει της έκτακτης συνόδου Κορυφής, ενώ αμέσως μετά την πόρτα του Μαξίμου πέρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του προσεχούς διαστήματος στην Βουλή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.