Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα εξετάσει σήμερα την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM), που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΚΤ, παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Την περασμένη Τετάρτη, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ σε λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 3 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερο από ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), δήλωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από πλευράς φερεγγυότητας απ‘ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι πρέπει να επενδύουν τα διαθέσιμά τους «σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα λάβουν τη ρευστότητα που χρειάζονται».
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση η ρευστότητα
Σήμα κινδύνου για τη ρευστότητα εξέπεμψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: στις 15 Μαΐου τελειώνουν οριστικά τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ποσά από τα ρέπος των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τα οποία είναι αυτά που κρατούν ζωντανή τη χώρα και δεν χρεοκοπεί.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, για το θέμα ενημερώθηκε χθες (Τρίτη) ο πρωθυπουργός και δόθηκε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κινηθεί άμεσα και να βρει λεφτά μέσα από ενέργειες που δεν θα ακολουθούν αυστηρά το «πρωτόκολλο».
Αυτό το νόημα είχε και η χθεσινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρείας Pimco - η οποία παλαιότερα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τη θεωρούσε από τους μεγαλύτερους «λύκους των κεφαλαιαγορών».
Με την ίδια αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα και σε μια προσπάθεια να γίνει πράξη το ενδιαφέρον το οποίο αυτή εκδήλωσε χθες στον υπουργό Οικονομικών για την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σημερινής επαφής του κ. Παπαδόπουλου με τα στελέχη τής Pimco αναμένεται -εκτός απροόπτου- να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Αθήνα να ξεπεράσει ώς ένα βαθμό τη σοβαρή κρίση ρευστότητας που την ταλανίζει.
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματίων θα αποτελούσε μεγάλη «ανάσα» για την κυβέρνηση. Στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας εξάμηνα έντοκα τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου.
Από το ποσό αυτό, πάνω από 700 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους, που απέχουν πια από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Το μερίδιό τους δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και μέχρι πρότινος τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα. Αλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 17 Απριλίου.
Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010). Το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει το Ταμείο με τα τελευταία αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.