Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ρiketty: «Θεραπεία σοκ» ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη

Piketty: «Θεραπεία σοκ» ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη
Ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση ήταν καταστροφικός, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος. Προτείνει να εγκαταλειφθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο και να γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση και την καινοτομία. Μονόδρομος η δημοσιονομική ενοποίηση.
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει τις Βρυξέλλες να καταλάβουν πως η πολιτική της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Spiegel ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty, χαρακτηρίζοντας την ευρωζώνη ένα «τέρας» και το δημοσιονομικό σύμφωνο καταστροφικό.
«Ανεξάρτητα από τι πιστεύει κανείς για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια θεραπεία σοκ για όσους είναι στην εξουσία. Ξαφνικά θα καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν δεν δουλεύει και πως πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Piketty στους δημοσιογράφους του Spiegel, Julia Amalia Heyer και Christoph Pauly.
«Αλλά ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos στην Ισπανία είναι πολύ πιο ακίνδυνο από την ακροδεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο εδώ στην Γαλλία είναι αυτήν την στιγμή πιο δημοφιλές από ποτέ. Για αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα κατεστημένα κόμματα να συνεχίσουν να θρέφουν τους εθνικιστικές. Είναι ανεύθυνο να επιπλήττουν διαρκώς τους τεμπέληδες Έλληνες ή τους Πορτογάλους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναστήσει την ελληνική οικονομία ο κ. Piketty απάντησε:
«Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ότι γίνει θα γίνει από την Γαλλία, την Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχτηκε ήδη πριν από τρία χρόνια ότι οι πολιτικές λιτότητας ήταν υπερβολικές. Το γεγονός πως οι χώρες που επηρεάστηκαν αναγκάστηκαν να μειώσουν το έλλειμμα τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε τρομερό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Εμείς οι Ευρωπαίοι, φτωχά οργανωμένοι όπως είμαστε, χρησιμοποιήσαμε τα πολιτικά μας εργαλεία για να μετατρέψουμε την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ, σε μια κρίση χρέους. Αυτή έχει μετατραπεί με τραγικό τρόπο σε μια κρίση εμπιστοσύνης σε όλη την Ευρώπη».
Ο ίδιος επανέλαβε πως ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση ήταν καταστροφικός. Όπως επισήμανε πριν από πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν περίπου τα ίδια ποσοστά ανεργίας και το ίδιο επίπεδο δημοσίου χρέους. Αλλά τώρα, πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η ανεργία στην Ευρώπη έχει εκτοξευτεί, ενώ έχει υποχωρήσει σημαντικά στις ΗΠΑ. Το ΑΕΠ βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2007, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία έχει βουτήξει 10% και στην Ελλάδα 25%.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», η επένδυση περισσότερων κεφαλαίων για την εκπαίδευση των νέων, την καινοτομία και την έρευνα πρέπει να γίνει προτεραιότητα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.Παράλληλα η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε μια δημοσιονομική ένωση και σε έναν εναρμονισμό των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς και στην δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου αποπληρωμής χρέους για την ευρωζώνη. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs