Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

FT: Γραπτή προειδοποίηση Τσίπρα σε Μέρκελ

Στην σκιά του σημερινού ραντεβού στο Βερολίνο, οι FT αποκαλύπτουν επιστολή που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην καγκελάριο. Παραδέχεται ότι είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τα χρέη και θέτει το δίλημμα. Εξαπολύει πυρά κατά της ΕΚΤ και προειδοποιεί.
Η δραματική επιστολή Τσίπρα στη Μέρκελ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την Άγκελα Μέρκελ ότι θα είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες δανειακές της υποχρεώσεις, εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα.
Η προειδοποίηση, η οποία περιλαμβάνεται σε επιστολή που έστειλε ο κ. Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο και την οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, έρχεται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο τέλος αυτού του μήνα και πως μπορεί να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη Απριλίου.
Η επιστολή, ημερομηνίας 15 Μαρτίου, ήρθε λίγο πριν συμφωνήσει η κα Μέρκελ να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη και τον προσκαλέσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί για το απόγεμα της Δευτέρας.
Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων –κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών. Επιρρίπτει ευθύνες στα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό όπως και στην άρνηση από άλλες αρχές της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οιαδήποτε βοήθεια προτού η Αθήνα υιοθετήσει ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε δε ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».
«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε.
Ο κ. Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει γρήγορη χρηματοδότηση είτε από την ΕΚΤ είτε από τους πιστωτές της ευρωζώνης στη σύνοδο της Πέμπτης στις Βρυξέλλες με την κα. Μέρκελ και μία μικρή ομάδα άλλων ηγετών της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Σε συνέντευξή του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος, δήλωσε πως οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη δεν θα υπογράψουν καμία χρηματοδότηση μέχρις ότου περάσει και εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές μία εγκεκριμένη, πλήρης λίστα μεταρρυθμίσεων. Διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η 5σέλιδη επιστολή του κ. Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως επικριτική για την ΕΚΤ, η οποία απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος από ότι είχαν όταν ζητήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης τον προηγούμενο μήνα – αυτό το πλαφόν στερεί τη δυνατότητα από την Αθήνα να στηριχθεί στα έντονα γραμμάτια για να καλύψει την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές αυτών των τίτλων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης – όταν οι κανόνες της ΕΚΤ ήταν πιο επιεικείς – καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ.
Αντί όμως, η ΕΚΤ να διευκολύνει τα πράγματα για την Αθήνα, εξετάζει εάν θα δεσμεύσει νομικά τις ελληνικές τράπεζες ώστε να μην αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα έντοκα. Απόφαση αναμένεται αυτή την εβδομάδα.
Επέκρινε επίσης την ΕΚΤ επειδή αύξησε τον έκτακτο δανεισμό από τον ELA προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «για μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικό και με σχετικά μικρά βήματα» υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάγδην χρηματοδότηση συνεχίζει να «υποκινεί τη φημολογία και να εξαπλώνει την αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Αν και ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε επίσης την κα. Μέρκελ ότι αποτυχία εύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs