Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνεχή και εντατική διαπραγμάτευση έβγαλε το Eurogroup - Στο ΓΛΚ από αύριο στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ

 The Council of the European Union / SOOC


H συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας επικύρωσε και επισήμως την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε τη δέσμευση ότι οι εξελίξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας θα επιταχυνθούν εφόσον εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις
Ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, έγινε χθες στο Eurogroup, με κυρίαρχη όμως την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων χωρίς συνολική συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και σημάδια εφαρμογής τους».
Η κυβέρνηση δια του Γ. Βαρουφάκη, εμφανίστηκε ανοιχτή σε νέες μεταρρυθμίσεις, καλωσόρισε τους θεσμούς σε Βρυξέλλες και Αθήνα, ενώ σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να εξειδικευτούν πλέον τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στη χώρα να πετάξει τη θηλειά της πιστωτικής ασφυξίας. 

Η αποτίμηση μάλιστα από κυβερνητικής πλευράς για όσα διαμείφθηκαν στο Eurogroup ήταν θετική, καθώς κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγω για "θετικό βήμα".
Περιγράφοντας τα βήματα μέχρι την εκταμίευση των δόσεων ο επικεφαλής του συμβουλίου Οικονομικών σημείωσε ότι προέχει «να φτάσουμε σε συμφωνία για το σύνολο, τι δηλαδή περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει σε αυτούς τους τέσσερις μήνες» και μετά «να την εφαρμόσουμε».

Δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια να εξειδικεύσουν τις προτάσεις της Αθήνας, αυτές να επικυρωθούν από τους θεσμούς και να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και από όσα κοινοβούλια κρατών-μελών απαιτούν κάτι τέτοιο.  
Η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς την Τετάρτη θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Ο Γ.Βαρουφάκης σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ακόμη δύο δέσμες των 7-8 μεταρρυθμίσεων, καθώς η πρώτη λίστα ήταν ενδεικτική. 

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις εκ μέρους των Σόιμπλε και Ντάισλεμπλουμ για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, για το οποίο υπογράμμισε ότι δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» για τη διαστρέβλωση δηλώσεών του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Η ΕΚΤ αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης να δώσει μια μικρή ανάσα, αυξάνοντας το όριο του ELA, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.




Αθήνα
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα βρεθούν αρχικά στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων που θα έχουν αύριο Τετάρτη σε Βρυξέλλες και Αθήνα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοστολόγηση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα γίνει σε δεύτερη φάση ή και παράλληλα, ωστόσο το βάρος αρχικά θα πέσει στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr στις αυριανές τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες θα μετέχουν:
  • Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
  • Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.
  • Ο σύμβουλος του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη Διδάκτορας του ΕΜΠ Γιάννης Μάργαρης.
  • Η οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
  • Η Σταυρούλα Μηλιάκου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού
Κλιμάκιο των θεσμών στην Αθήνα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο κλιμάκιο (Fiscal Team) των θεσμών αποτελούμενο από τρία στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, τα οποία θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφενός για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, αφετέρου για να διαβεβαιώσουν πως η τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επαρκής.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει σήμερα το βράδυ από τις Βρυξέλλες και αναμένεται από την Αθήνα να συντονίσει τόσο τη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων όσο και την κατάρτιση των νέων μεταρρυθμιστικών προτάσεων που θα αποσταλούν στους θεσμούς.
Για το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της εβδομάδας νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs