Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Κοινή γνώμη και γερμανική επιθετικότητα

Δήμος Χλωπτσιούδης
Από την αρχή (ήδη από τις ευρωεκλογές) ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα και να ενημερώσει σχετικά την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την ευρωπαϊκή προεδρία μέχρι τις συνεχείς συνεντεύξεις της κυβέρνησης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, στόχος είναι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες φάνηκαν να συμπάσχουν με τους Έλληνες (όπως φάνηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε πολλές πρωτεύουσες) ή τουλάχιστον να μην συμμερίζονται τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους. Και φυσικά τούτο λειτουργεί σε ένα ελάχιστον επίπεδο (δίπλα σε όλα τα τοπικά μικρά ή μεγάλα κινήματα) κατά της λιτότητας.
Άλλωστε, μόνο υπό ένα τέτοιο πρίσμα μπορεί να ερμηνευτεί η πολωτική κι επιθετική στάση ευρωπαϊκών μίντια. Τα μέσα επικοινωνίας πάσχιζαν πριν ακόμα από τις εκλογές να σφίξουν μία θηλιά γύρω από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να πείσουν την εθνική τους κοινή γνώμη για τον "κακό Τσίπρα" και τον "χειρότερο Βαρουφάκη". Τα γερμανικά μίντια φυσικά κατέχουν τα πρωτεία με την επιθετική τους στάση ακολουθώντας το παράδειγμα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
Οι πρόσφατες επιθέσεις του Σόιμπλε στο Βαρουφάκη εντάσσεται μία συντονισμένη προσπάθεια της Γερμανίας να αποκαθηλώσει και τον λαλίστατο Έλληνα Υπουργό και την συμπάθεια των Ευρωπαίων προς τους Έλληνες. Και τούτο το διαπιστώνουμε από την επομένη κιόλας της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, όταν ο Γερμανός Υπουργός αναρωτιόταν τάχα  στα μέσα ενημέρωσης «πώς θα δικαιολογήσει η ελληνική κυβέρνηση τις υποχωρήσεις της» (sic). Στο ίδιο πνεύμα και οι αήθεις κι ανοίκειες προχτεσινές επιθέσεις του όπως και οι έμμεσες επιθέσεις άλλων Υπουργών συντονισμένων στην ίδια πολιτική. Άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο αποδόμησης της κυβέρνησης απαίτηση την αποπομπή του Βαρουφάκη και την αντικατάστασή του.
Και φυσικά συντονισμένα στην ίδια συχνότητα είναι και τα ελληνικά μίντια που αναπαράγουν τις ειδήσεις των γερμανικών φύλλων. Εξάλλου, ζούμε σε μία περίοδο οικονομικής τρομοκράτησης των πολιτών. Καθημερινά ελληνικά και διεθνή μέσα αναπαράγουν ειδήσεις περί ασφυξίας της Ελλάδας και μη αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Κι ενώ (με μεγάλες δυσκολίες φυσικά) επιτυγχάνεται η εμπρόθεσμη αποπληρωμή δόσεων, τελικά τούτη περνάει σε μία απλή αναφορά. Ομοίως φυσικά και η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η αντίληψη στους πολίτες πως η νέα κυβέρνηση είναι ίδια με την προηγούμενη.
Χαρακτηριστικότερη ήταν η καταστροφολογική προσπάθεια αποδόμησης των ελληνικών προτάσεων στο eurogroup της Δευτέρας. Κι ενώ σύμφωνα με ελληνικά και διεθνή δημοσιεύματα όλα οδηγούσαν στην καταστροφή, τελικά αυτή δεν ήρθε ποτέ. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η συνεχής προπαγάνδα περί χαμένου χρόνου και χαμένης εμπιστοσύνης που έκανε κακό στη χώρα. Ίσως είναι περιττό, αλλά ας θυμηθούμε ότι λίγοι πια έχουν εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και φυσικά μία κυβέρνηση που επιζητά να αλλάξει - κατά απαίτηση των πολιτών της - μια σειρά δεσμεύσεων που κληρονόμησε, δεν θα είναι συμπαθής στους δανειστές της.
Και η οικονομική τρομοκρατία αρχίζει σταθερά να αποκτά χαρακτήρα αήθους πολέμου φθοράς. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα για την άρση εμπιστοσύνης προς το Βαρουφάκη και η άφιξη Δραγασάκη στις Βρυξέλλες (που δεν έφυγε ποτέ από το γραφείο του στην Αθήνα). Στο ίδιο πνεύμα και το άρθρο της Καθημερινής «Πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες» και ανάλογα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Ας μην παραβλέπουμε ότι στη λογική της "αριστερής παρένθεσης" δεν είχε επενδύσει μόνο ο Σαμαράς. Η σύγκρουση και ο πνιγμός της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πρωτίστως στόχος των ευρωπαϊκών ελίτ, λόγω ακριβώς των συμφερόντων που εξυπηρετούν και του παραδείγματος που θα αποτελέσει σε άλλες χώρες.
Η κυβέρνηση δέχεται έναν τριπλό πόλεμο. Στην εσωτερικό με τις προσπάθειες αποδόμησης της κυβέρνησης που έφτασε σε δημοφιλία βορειοκορεάτικα ποσοστά (sic) ακόμα με καταγγελίες περί δικτατορίας (Παπαδημητρίου) τύπου Τσάβες (λες και είχε δικτατορία η Βενεζουέλα)… ¨Ένα πόλεμο οικονομικό με θηλιές που σφίγγουν όλο και περισσότερο. Κι έναν πόλεμο εντυπώσεων στον οποίο πρόμαχος είναι ο Σόιμπλε.
Στόχος του είναι με σαφήνεια η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οι λαοί των PIGS, ειδικά εκείνοι που έχουν σε λίγο καιρό εκλογές. Η Γερμανία προχωρά σε επιδείξει πυγμής στην Ευρώπη ακόμα με την υιοθεσία μεθόδων άλλων εποχών. Θέλει όχι μόνο να αποδομήσει την προσοχή που τραβά ο Βαρουφάκης ούτε να τον καταστήσει απλά περίγελο, αλλά να τον εξευτελίσει και μαζί του τους Έλληνες όπως ήδη τοποθετηθεί κατά το παρελθόν. Αλλά πάντα έτσι μιλούσε για αντιπάλους του ο Σόιμπλε. Απλά στο παρελθόν επειδή εξυπηρετούνταν από τους Έλληνες πολιτικούς ήταν ηπιότερος στις εκφράσεις του
* Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος, συγγραφέας και αρθρογράφος
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs