Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο μάρτυρας υποστήριξε ότι θα έπρεπε να γίνει ο έλεγχος καθώς και ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ουδέποτε του ζήτησε να προβεί επίσημα σε φορολογικό έλεγχο
Ευθύνες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου επέριψε ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρης, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
"Έπρεπε να γίνει έλεγχος" υποστήριξε ο μάρτυρας, ο οποίος είχε καταστεί κατηγορούμενος για την υπόθεση και απηλλάγη δια βουλεύματος, εξηγώντας ότι δεν του δόθηκαν ποτέ στοιχεία για να προχωρήσει σε φορολογικό έλεγχο ονομάτων.
Αναφέροντας τα όσα ειπώθηκαν την περίοδο εκείνη, κατέθεσε ότι: "Περί τα τέλη 2010 ή αρχες 2011, μετά από μία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, ο υπουργός με κάλεσε ιδιαιτέρως στο γραφείο του και μου παρέδωσε ένα, με 10 ονόματα, χωρίς καμία ένδειξη. Ηταν το ονόματα και οι διευθύνσεις μόνο. Μου ζήτησε να κάνω μια έρευνα, ουσιαστικά να βρω το φορολογικό τους προφίλ. Αν ήθελε έλεγχο, θα έπρεπε να μου είχε δώσει εντολή επίσημα, όπως κάνουμε ακόμα και σε ανώνυμες καταγγελίες".
Εξήγησε πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου του ανέφερε πως τα ονόματα αυτά είχαν χρήματα στο εξωτερικό, δίχως να του πειπερί λίστα Λαγκάρντ. Στη συνέχεια, κατά το μάρτυρα, ο φάκελος που σχηματίστηκε το παρέδωσε μετά πίσω στον υπουργό, με στοιχεία των τελευταιων 2-3 ετών για κάθε όνομα.
"Η αποψή μου που την είπα και στον υπουργό, έπρεπε να ελεγχθούν περαιτέρω. Τα ποσά ήταν δυσανάλογα" είπε ο Ιω. Καπελέρης, προσθέτοντας πως κατά τη σχετική σύσκεψη συζητήθηκε η λίστα Λαγκάρντ και με την ολοκλήρωσή της αναμενόταν η απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου για το ποιά υπηρεσία θα πραγματοποιούσε τον έλεγχο.
Ο Ιω. Διώτης απεχώρησε από τη θέση του περίπου ένα μήνα μετά, και όπως είπε, θεωρούσε ότι "στοιχεία δόθηκαν στο Διώτη ως διάδοχός μου στο ΣΔΟΕ. Εισέπραττα ότι ο υπουργός εναγωνίως στήριζε την υπηρεσία και προσπαθούσε να βρει λύσεις. Είχαμε μια άριστη συνεργασία".
"Χωρίς στοιχεία θα κάναμε έλεγχο;"
Στην επισήμανση της εισαγγελέα Ξένιας Δημητρίου, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου "έχει πει ότι ήταν ήσυχος γιατί μετά τη σύσκεψη, σας είχε δώσει εντολή ελέγχου", ο Ιω. Διώτης απάντησε: "Μα πως μετά τη σύσκεψη; Χωρίς στοιχεία θα κάναμε έλεγχο; Τί θα διαβίβαζε στην υπηρεσία; Χωρίς πληροφορίες; Με μία διεύθυνση και ένα ονοματεπώνυμο;".
Εισαγγελέας: Θα διασφαλιζόταν η εμπιστευτικότητα; Ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει ότι κινήθηκε έτσι για να μην υπάρξει διαρροή των ονομάτων, μέσω του πρωτοκόλου κτλ. Εσείς πώς κάνετε τους ελέγχους χιλιάδων φορολογουμένμων; Δεν το διασφαλίζετε αυτό;
Μάρτυρας: Και σήμερα διερευνάται έλεγχος από τους ίδιους υπαλλήλους. Υπάρχει το φορολογικό απόρρητο. Για κάθε διαρροή ευθύνεται ο καθένας.
Σύνεδρος: Αν σας έδινε τη λίστα ολόκληρη τί θα κάνατε;
Μάρτυρας: Θα του ζητούσα να τη διαβιβάσει επισήμως. Θα αναζητούσα να πρωτοκολληθεί αυτό το πράγμα. Μετά θα έκανα έλεγχο για όλα.
Ο Ιω. Καπελέρης δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το μέλος της έδρας και αεροπαγίτη, Κ.Τσόλα, γύρω από το γιατί δεν δόθηκε αμέσως εντολή να ξεκινήσει η έρευνα.
Μάλιστα, ο σύνεδρος κατέληξε στην ερώτηση "εάν ειχατε ελέγξει τη λίστα, θα είχαμε εισπράξει σήμερα κάτι; Πόσα χρόνια είναι; Δισεκατομμύρια έχουν εισπράξει άλλες χώρες. Εμείς τί εισπράξαμε τόσα χρόνια;".
Μάρτυρας: Οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά μπορεί αν ξεκινούσαν οι έρευνες εγκαίρως να είχαμε τελειώσει...
Υπεράσπιση: Παρέχονται δεδομένα στο μάρτυρα, που δεν έχουν αποδειχθεί. Τί εισέπραξε η Γαλλία; Τίποτα..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.