Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου


Σχεδόν έτοιμη είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων, τονίζουν στην κυβέρνηση, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την κατάθεση της
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων  έχει αρχίσει για το Μέγαρο Μαξίμου με τους εταίρους να πιέζουν και το οικονομικό επιτελείο να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς τα περιθώρια ρευστότητας διαρκώς στενεύουν.
Βασικός γνώμονας πάνω στον οποίο κινούνται οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι πως δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα.
Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, αλλά και την φορολογική διοίκηση.
Στόχος είναι ένας: Να υπάρχει όσον δυνατόν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων.
Η λίστα θα περιλαμβάνει και ζητήματα, που αφορούν την δημόσια διοίκηση, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. 
Απώτερο στόχος, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, είναι η δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού – επενδυτικού κλίματος.
Σχετικά με τον ΦΠΑ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εξακολουθούν να τονίζουν πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές στις κλίμακες, ενώ ξεκαθαρίζουν πως εκτός συζήτησης είναι και η  αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί να προχωρήσει και η κυβέρνηση.
Στη λίστα αναμένεται να υπάρχουν και μέτρα άμεσης απόδοσης εσόδων που ευελπιστούν πως θα ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία, όπως:
- Εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων
- Ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Εντοπισμός του μαύρου χρήματος
- Έλεγχος off shore
- Αξιοποίηση λιστών με εμβάσματα στο εξωτερικό
Ερωτηματικό παραμένει στο τι θα γίνει με τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν εισηγήσεις για νέα φορολογική κλίμακα με αύξηση συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση για τα χαμηλότερα.
Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιέχεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη βάση των συμπράξεων ιδιωτικού με δημόσιο τομέα, όπως είχε εξαγγελθεί εξ’αρχής και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα σύγκρουση Μαξίμου και ΝΔ
Στο κόκκινο έχει φτάσει η αντιπαράθεση του Μεγάρου Μαξίμου με τη ΝΔ μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως το μνημόνιο τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου και η νέα  ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε παράταση της δανειακής σύμβασης με βάση την απόφαση του  Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνουν, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Η λίστα που καταρτίζεται, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών, καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμαναν πως «η αξιωματική αντιπολίτευση αν θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, καλό θα ήταν να μην προσπαθεί, έστω και μέσω ρητορικών σχημάτων, να εμπλέξει την χώρα στο μνημονιακό παρελθόν. Κατανοητή η δύναμη της συνήθειας, κατανοητή και η αδυναμία αντιπολίτευσης», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs