Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τι ζητά η ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους

«Ανάσες» 1 + 3 δισ. για την Αθήνα λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής


Πως «πυροδοτήθηκε» το κλίμα με τις «εμμονές» των τεχνικών συμβούλων...
athinavrixwllies
του Βαγγέλη Δουράκη
«Πλάτη» αξίας σχεδόν 1 δισ. έβαλε η Ευρώπη, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής… αλλά ως εκεί: «Ψυχροπολεμικό» το σκηνικό ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις δύο πλευρές να ισορροπούν σε «τεντωμένο σχοινί» και με το … «ατύχημα» να ελλοχεύει.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και EFSF έδωσαν τις «ευλογίες» τους ώστε η ελληνική πλευρά να πάρει μια μικρή «ανάσα» ρευστότητας λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής και ενόψει του «ραντεβού» Μέρκελ – Τσίπρα.
Όπως προκύπτει από κατεπείγουσα τροπολογία -που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης- το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει άμεσα «ανάληψη» από  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 555,6 εκατ., ενώ έχει πλέον τη δυνατότητα να επενδύει τα υπόλοιπα ταμειακά του διαθέσιμα (περίπου 345 εκατ.) σε έντοκα μέσω συμβάσεων πώλησης και επαναγοράς.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το ΤΧΣ εισφέρει με μία …κίνηση κεφάλαια ύψους 900 εκατ. ευρώ στα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την έγκριση, όπως όλα δείχνουν, του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
- την απόδοση στο Δημόσιο από το ΤΧΣ κεφαλαίων ύψους 555,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την προμήθεια που αναλογούσε στο Δημόσιο για τις χρήσεις 2010-12 έναντι των κεφαλαίων (σ.σ κρατικών ομολόγων) που συνεισέφερε στις τράπεζες λαμβάνοντας προνομιούχες μετοχές.
- την θέσπιση δυνατότητας επένδυσης των ταμειακών διαθεσίμων του ΤΧΣ σε ρευστοποιήσιμους τίτλους του Δημοσίου (σ.σ. έντοκα) μέσω συμβάσεων repos με παροχή από το Δημόσιο αξίωσης αποζημίωσης στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Πρόκειται, πρακτικά, για υπαγωγή του ΤΧΣ στην ίδια κατηγορία με τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τα δικά του ταμειακά διαθέσιμα διακρατούνται σε έντοκο λογαριασμό της ΤτΕ.
Ενδεχομένως και να έχει την σημασία του, ότι η προμήθεια των 555 εκατ. ευρώ επιχειρήθηκε να αποδοθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, κατόπιν όμως παρέμβασης της Τρόικας απετράπη η απόδοσή τους στο Δημόσιο και κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τώρα, η απόδοση των 555,6 εκατ. ευρώ έχει τις ευλογίες του EFSF καθώς ο Κλάους Ρέγκλινγκ στις 9 Μαρτίου είχε δηλώσει ότι ο EFSF δεν έχει καμία διεκδίκηση επί του συγκεκριμένου ποσού με δεδομένο ότι αφορά σε προμήθεια επί των προνομιούχων μετοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις ευλογίες του EFSF αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει και η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων του ΤΧΣ για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.
Αν και με το «σταγονόμετρο», συνεχίστηκε και η διοχέτευση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 400 εκατ. ευρώ το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας. Μετά από αυτή την εξέλιξη το «ταβάνι» για τον ELA ανεβαίνει στα επίπεδα των 70 δισ. ευρώ.
Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη τα περιθώρια που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, καθώς δεν χρειάστηκε να αντληθούν τα 600 εκατ. ευρώ που είχε αυξήσει η ΕΚΤ το όριο μια εβδομάδα νωρίτερα.
Με φόντο λοιπόν τις συγκεκριμένες εξελίξεις, αλλά όμως  μέσα σε «βαρύ» κλίμα, η ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα μετέχει στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής: Τα μηνύματα που έχουν στείλει στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες οι «τεχνικοί σύμβουλοι» των δανειστών δεν είναι τα καλύτερα δυνατά και έτσι η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να επιδιώξει κάποιου είδους «επανεκκίνηση» της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπάρχει εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της συμφωνίας-γέφυρα, χρεώνοντας μάλιστα σε μέρος των θεσμών πρόθεση παρερμηνειών και σκοπιμότητες, ώστε να ροκανισθεί ο χρόνος και μαζί του οι όποιες χρηματοοικονομικές αντοχές έχει ακόμη η Αθήνα.
Πρόκειται για διαπίστωση που αποτυπώνει ανάγλυφα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξέλιξη η οποία στην πράξη απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία-γέφυρα.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εταίροι, όπως φάνηκε από την επιστολή Κοστέλο, όσο και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών χρεώνουν ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την ευθύνη για την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Πάντως κυβερνητικές πηγές λένε πως «κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τη συμφωνία-γέφυρα σε 5η αξιολόγηση η οποία έχει... πεθάνει μαζί με το μνημόνιο».
Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προέκυψε, με βάση τις ίδιες πηγές, εμμονή των δανειστών σε νέα μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς και άκαμπτη στάση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η στάση μέρους των τεχνικών κλιμακίων –λένε στην Αθήνα - οδηγεί τη συζήτηση σε αδιέξοδο γιατί αναιρείται το πνεύμα της συμφωνίας-γέφυρα που προέβλεπε ευελιξία.
Η ελληνική πλευρά επιδίωξε να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες υπάρχει διαπιστωμένα κοινό έδαφος, η εμμονή όμως στις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά καθώς και η σχεδόν ιδεοληπτική προσήλωση στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων οδηγούν τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs