Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Γιατί το όνομα Τσίπρας ακούγεται συχνά στη διαπραγμάτευση;


Του Γ. Αγγέλη

Τον τελευταίο καιρό στους διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών ισχυροποιείται μία άποψη που λέει ότι η «συνεννόηση» με την Αθήνα αναγκαστικά οδηγεί συχνά – πυκνά στον… Α. Τσίπρα.

Από τα τρία επίπεδα διαπραγμάτευσης, σε λειτουργία βρίσκονται μόνο τα δύο, το επίπεδο βάσης, δηλαδή των «τεχνικών» και το επίπεδο Τσίπρα.

Ενδιάμεσα λείπει ή στην καλύτερη περίπτωση λειτουργεί με μεγάλα κενά και προβλήματα το επίπεδο Eurogroup, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση «θεσμών» - Αθήνας να αντιμετωπίζει σχεδόν σε… διάρκεια, πρόβλημα συνέχειας.

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε ένα staff agreement, που στη συνέχεια θα πρέπει με τη σειρά του έγκαιρα να πάρει την μορφή δεσμεύσεων (νομοθετημάτων, κυβερνητικών αποφάσεων, κλπ.). Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στο Eurοgroup. Και εκεί υπάρχει το πρόβλημα, καθώς η επικοινωνία της Αθήνας με το Συμβούλιο έχει μετεξελιχθεί στη δια του τύπου ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ Γ. Βαρουφάκη – W. Schaeuble, μέσω της οποίας προετοιμάζεται κάθε φορά το άσχημο κλίμα αδυναμίας συνεννόησης για το Eurogroup.

Εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις παράγοντες των «θεσμών», σημειώνουν τα τελευταία 24ωρα ότι η διαπραγμάτευση με την Αθήνα υποχρεώνεται να αναζητά διεξόδους πολλές φορές σε επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό για να ξεφεύγει από δυσκολίες που δημιουργούνται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να ξεφύγει ή ξεφεύγει από τα οικονομικά χαρακτηριστικά της και γίνεται περισσότερο «πολιτική».

Εν όψη μάλιστα της Συνόδου Κορυφής σημειώνεται ότι είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολο να έχει επιτευχθεί εγκαίρως ένα «staff agreement» τέτοιο που να μπορούσε να επιτρέψει μία ενίσχυση του πολιτικού σκέλους διαπραγμάτευσης, στο οποίο ο κ. Τσίπρας να μπορεί να ποντάρει για την επίσπευση μιας συμφωνίας, η οποία έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Το «κενό» στο Eurugroup με άλλα λόγια δεν είναι… πρακτικά δυνατό να γεφυρωθεί με υπερβάσεις επαφών μέσω Τσίπρα…

Υπό το φως αυτού του «διαπραγματευτικού» περιβάλλοντος η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει την τακτική της στην ανά εβδομάδα επανεξέταση των αναγκών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Το γεγονός αυτό προδικάζει διατήρηση ή ακόμα και επιδείνωση του ασφυκτικού κλίματος τις επόμενες εβδομάδες με μικρές αλλαγές στην «ποσότητα» της διαθέσιμης ρευστότητας από την ΤτΕ.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs