Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Πόκερ και παίγνια» εν όψει συνόδου κορυφής και συνεδρίασης ΕΚΤ


Μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει καθώς εντείνεται η πίεση από την πλευρά των δανειστών στο πεδίο της ρευστότητας, αλλά με κύριο στόχο τη διασφάλιση ότι στη διαπραγμάτευση θα «κλειδώσουν» δεσμεύσεις κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των ανοιγμάτων αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο φόντο αυτό κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η αδυναμία τόνωσης της ρευστότητας της οικονομίας αλλά και η δημοσιονομική "τρύπα" 2 δισ. ευρώ για το 2014 συν τον Ιανουάριο του 2015, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων.

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προβλέψεις για το χρηματοδοτικό κενό και τα προβλήματα ρευστότητας, δήλωση η οποία έγινε μετά από σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών επί θεμάτων διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική πλευρά ζητά μετ΄ επιτάσεως να δοθεί δυνατότητα από την ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίασης της διοίκησής της την Τετάρτη να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων και το περιθώριο ρευστότητας από τον ELA, αλλά και να δοθεί και περισσότερος λόγος στην ΕΤΕΠ για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ετήσιο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Ambrosetti, στις 13-14 Μαρτίου παρουσίασε μια εναλλακτική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης, από αυτή που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ, με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μπορεί να αναδειχθεί στον πυλώνα ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ενός «Ευρωπαϊκού New Deal», με στόχο τον τερματισμό του αποπληθωρισμού και την επιστροφή ολόκληρης της Ευρώπης στην πραγματική ανάπτυξη και χωρίς νέα δημόσια χρέη.

Ωστόσο παράγοντες του Λονδίνου που μίλησαν στο Reporter εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο οι προτάσεις αυτές της Ελληνικής πλευράς θα γίνουν αποδεκτές καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο, λόγω των καθυστερήσεων, όπως αναφέρουν στην κατάθεση επαρκώς τεκμηριωμένων προτάσεων, αλλά και της ακραίας φραστικής αντιπαράθεσης που έχει επιλεγεί ως τακτική.

Θεωρία παιγνίων και γεωπολιτικής στάθμισης
Απ΄ ό,τι πάντως φαίνεται εν όψει Συνόδου κορυφής η Αθήνα μάλλον θα κλιμακώσει κάπως τους τόνους. Γι΄ αυτό και σε συνεντεύξεις σε Ελληνικό τύπο του Πρωθυπουργού που ξεκινούν τη Δευτέρα αναμένεται να σταλούν τα σχετικά μηνύματα στο Βερολίνο και κυρίως στον κ. Σόιμπλε. Βέβαια πάντα θα παραμένει το παράθυρο «ανοικτό» για συμφωνία με την κα Μέρκελ, που απ΄ ό, τι φαίνεται θα παίξει και τον καταλυτικό ρόλο, όπως και η Ουάσιγκτον που παρακολουθεί άγρυπνη και με διάθεση εμπλοκής την κατάλληλη στιγμή των όλων εξελίξεων. Η συνάντηση, πάντως, των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη στο πλαίσιο της Σύνοδος Κορυφής, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πάσα πιθανότητα την κατάσταση.

Σαφώς η Αθήνα με βάση και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2014 θα επιδιώξει μια "πολιτική λύση", προκειμένου να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα και να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το θέμα είναι ότι η Γερμανία θα θέσει ζητήματα αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων που θα δοκιμάσουν τις κυβερνητικές αντοχές.

Στο μεταξύ το Μαξίμου επιλέγει να στηρίξει ηχηρά το Γιάνη Βαρουφάκη. Γιαυτό μετά τη σύσκεψη της Κυριακής όλοι μαζί περπάτησαν στους δρόμους του Παγκρατίου και γευμάτισαν σε γνωστό μπαρ-ρέστοραν πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στέκι της περιοχής. Μάλιστα όλοι μαζί μίλησαν σε πολίτες ενώ χαιρέτισαν θερμά θαμώνες της πειοχής που ήταν από τις αγαπημένες του Μάνου Χατζηδάκι. Ουσιαστικά στόχος ήταν να δοθεί και η εικόνα της απόλυτης στήριξης του κ. Τσίπρα στον υπουργό Οικονομικών μετά και τα επικριτικά δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs