Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Άνοιξε ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία για τις αποζημιώσεις - Πολιτικοί και τύπος υπέρ της διευθέτησηςΥπέρ της διευθέτησης των γερμανικών αποζημιώσεων, τάσσονται πολιτικοί από το SPD και τους Πράσινους
Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις τάσσονται πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.
«Πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» δηλώνει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν και επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί.
«Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.
Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ανεξάρτητα. «Αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση» τονίζει.
"Η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά τη διεκδίκηση της Ελλάδας"
Από την πλευρά των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ΚΟ 'Αντον Χοφράιτερ δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά», ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση».
Θεωρεί ωστόσο απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Διαφορετική άποψη έχει επ΄αυτού η κυρία Σβαν, η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».
Σύμφωνα πάντως με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη. Από το Spiegel υπενθυμίζεται δε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. «Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
(, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Handelsblatt: Το κατοχικό δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί

Ντροπιαστική η απόρριψη των ελληνικών αιτημάτων από το Βερολίνο
Handelsblatt: Το κατοχικό δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί


«Το κατοχικό δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί και πρέπει οι δύο κυβερνήσεις να εργαστούν για την εύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», αναφέρουν γερμανοί ιστορικοί των οποίων οι απόψεις φιλοξενούνται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.
«Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών της και είναι καιρός το θέμα να ρυθμιστεί» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται  έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται στο αναγκαστικό δάνειο που πήρε η Γερμανία από την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει «το κόστος της κατοχής».
Η ίδρυση ενός ελληνογερμανικού ταμείου, όπου αφενός δε θα αναγνωρίζονται περαιτέρω αξιώσεις της Ελλάδας, αφετέρου όμως θα δείχνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει μια ηθική υποχρέωση είναι η πρόταση του ιστορικού Hans Günter Hockerts, ενώ ο Andreas Fischer-Lescano, ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, από τη Βρέμη, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης είναι νομικά απαράδεκτα καθώς και ότι η απόρριψη των ελληνικών αιτημάτων από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης είναι ντροπιαστική.
«Είναι πλέον καιρός να εργαστούμε προς μία λύση που θα αποδέχονται και οι δύο πλευρές. Οι αξιώσεις κατά της άλλης κατοχικής δύναμης, της Ιταλίας, ρυθμίστηκαν ήδη από το 1947. Οι αξιώσεις κατά της Γερμανίας είναι ακόμη ανοιχτό θέμα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs