Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Και η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ με τους όρους του “πακέτου”


Του Γ. Αγγέλη

Η διαφορετική λεκτική αναφορά για το αν και το πώς της επιστροφής του 1,2 δισ. ευρω από πλευράς Ευρωζώνης, “δεν σηματοδοτεί διαφορετικές δυνατότητες εκταμίευσής” του σε σχέση με το συνολικό πακέτο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, υποστηρίζουν στο capital.gr, παράγοντες που εμπλέκονται από θέση ευθύνης στις σχετικές διαδικασίες.

Με άλλα λόγια η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες με τους “θεσμούς” θα κρίνει και το πότε της επιστροφής του 1,2 δισ. ευρω που κατά τα λεγόμενα παραγόντων του EWG δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση άμεση.

Η “φραγή” στις εκταμιεύσεις εξαρτάται πλέον καθολικά από την αποδοχή του πακέτου των 4 ή 5 μεταρρυθμίσεων που θα συναποφασισθούν στο Brussels Group και στην συνέχεια θα συνεκτιμηθούν εκ νέου από το EWG για να δρομολογηθεί η τμηματική καταβολή των δόσεων από το Eurogroup.

Και εδώ υπάρχει όμως ενα άλλο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπερασθεί. Αφορά την μορφή της νομικής δέσμευσης που θα έχει η συμφωνία για το “πακέτο” αυτό. Αν θα είναι δηλαδή δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης ή σε επίπεδο Βουλής. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους συνομιλητές της ότι οι διαδικασίες έγκρισης στην Βουλή δεν μπορούν να είναι τόσο γρήγορες όσο απαιτεί η ανάγκη εκταμίευσης των πόρων και για τον λόγο αυτό ενδέχεται να μη προλαβαίνουν να περάσουν όλα από την Βουλή έγκαιρα.

Ο χρόνος που πιέζει και δεν επαρκεί για ολοκληρωμένες διαδικασίες απόφασης μέσα από την Βουλή έχει να κάνει με το γεγονός οτι πέραν της πίεσης της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου (448 εκατ. ευρω), μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αναχρηματοδοτήσεις των εντόκων γραμματίων στα μέσα Απριλίου (2,4 δισ. ευρω) των οποίων το 50% περίπου εκτιμάται οτι δεν θα ανακυκλωθεί γιατί το έχουν ξένες τράπεζες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι η κυβέρνηση στο μεταξύ έχει λύσει το πρόβλημα των πληρωμών μισθών συντάξεων στο τέλος του μήνα, αλλά η “τάση” στην συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων γι΄ αυτό φαίνεται να κινείται θετικά.

Όπως αναφέρεται από αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ από το σύνολο της “τρύπας” των δύο περίπου δισ. ευρω που έχει διασπιστωθεί, μέχρι την 25η Μαρτίου είχε διαπιστωθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων 1,2 δισ. ευρω και έμεναν άλλα 600 περίπου εκατ. ευρώ να βρεθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως φαίνεται οτι αυτό θα γίνει δυνατό έγκαιρα καθώς η ταχεία ρύθμιση οφειλών που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει υψηλή απόδοση και ίσως ξεπερασει τους αρχικούς στόχους της. 


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs