Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Σταδιακή κάλυψη των απωλειών του PSI και ενοποίηση Ταμείων


Τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων που υπολογίζεται ότι απώλεσαν περισσότερα από 12 δισ. ευρώ λόγω PSI σχεδιάζει να αποκαταστήσει σταδιακά το υπουργείο Εργασίας. Πόσοι συνταξιούχοι θα πάρουν τον 13ο μισθό
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, θα επανέλθει πλήρως και σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα η τριμερής χρηματοδότηση (κράτος, εργοδότες, εργαζόμενοι). Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθεί και η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Ας σημειωθεί πάντως ότι λόγω του PSI, υπολογίζεται ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία απώλεσαν κεφάλαια άνω των 12 δισ. ευρώ.



Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς όμως να ισοπεδωθούν ασφαλιστικά δικαιώματα προς τα κάτω. Σύμφωνα με τον κ.Στρατούλη, θα γίνει συνολική επανεξέταση του ζητήματος, αφού πρέπει να αξιολογηθεί τι απέδωσαν έως τώρα οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων που έγιναν (πχ η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης - ΕΤΕΑ). Επιπρόσθετα, ο κ. Στρατούλης επανέλαβε ότι για το σκέλος του εφάπαξ, επίσης θα γίνει επανεξέταση του μαθηματικού τύπου που ισχύει έτσι ώστε να μην προκληθούν «σφαγιαστικές μειώσεις» στα εφάπαξ των δικαιούχων.



Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αναβάθμιση των κοινωνικών πολιτικών μέσω της επανασύστασης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ). Ο τρόπος χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη θα αποφασιστεί, αφού πρώτα γίνει διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών.



Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) στους συνταξιούχους των 700 ευρώ. Τόνισε ότι η προεκλογική δέσμευση θα τηρηθεί κατά γράμμα και θα λάβουν τη 13η σύνταξη 1.262.920 συνταξιούχοι.



Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα που προκύπτει από τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Στρατούλης, το υπολόγισε στο 1,2 δισ. ευρώ, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Στις προτάσεις του είναι να παραμείνει η φετινή κρατική χρηματοδότηση, στα επίπεδα της περσινής, έτσι ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα που έχει προϋπολογισθεί. Επίσης, εκτιμά ότι θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα εντός του έτους για τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα νέα προγράμματα για τους ανέργους «όπου θα ισχύει πλέον ο κατώτερος μισθός και ασφάλιση και για κύρια σύνταξη, αλλά και από την εξίσωση του κατώτερου μισθού των νέων εργαζομένων κάτω από 25 ετών με αυτόν των μεγαλύτερων, όπως και από την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ».

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs