Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η FED η Goldman Sachs και ο «από μηχανής θεός»


"Το σενάριο θέλει την Αμερική να επεμβαίνει την τελευταία στιγμή και στην περίπτωση πάντα που θα διαφανεί ξεκάθαρα πως υπάρχει ολοκληρωτική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για ένα χρηματοπιστωτικό κραχ."

Παρά την επιμονή της Κυβέρνησης περί του αντιθέτου η Ελλάδα όντος βρίσκεται σε ένα τραπέζι πόκερ και η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι οι παίκτες δεν είναι μόνο δυο αλλά πολύ περισσότεροι συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της FED.
Η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Τσαρλς Πλόσερ θα πρέπει να είναι έτυμη να  πλημμυρήσει με ρευστότητα την αγορά ως «αντίμετρο» σε ένα πιθανό Grexit. Ενώ την ίδια στιγμή η Goldman Sachs δηλώνει πιο ανήσυχη από ποτέ μέσω του τελευταίου της report που εστιάζει στο σημερινό δ/σ της ΕΚΤ με θέμα την έγκριση παροχής ρευστότητας από τον ELA στις Ελληνικές Τράπεζες.

Ταυτόχρονα τεχνοκράτες που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτούργει και «σκέφτεται» η ΕΕ  δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της διαπραγμάτευσης θεωρώντας πως εκτός των τεχνικής φύσεως θεμάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, οι Ευρωπαίοι δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με την επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα με το γεγονός πως ότι έχει συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup δημοσιοποιείται άμεσα και σε πολλές των περιπτώσεων με την μέθοδο του non paper.

Όσον  αφορά τώρα την πιο αισιόδοξη άποψη για την όλη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται και βεβαίως κρατά με κομμένη την ανάσα την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, αυτή κατά κύριο λόγο εδράζεται στον «από μηχανής θεό» ή αλλιώς τις ΗΠΑ.

Το σενάριο θέλει την Αμερική να επεμβαίνει την τελευταία στιγμή και στην περίπτωση πάντα που θα διαφανεί ξεκάθαρα πως υπάρχει ολοκληρωτική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για ένα χρηματοπιστωτικό κραχ.

Ειδικότερα οι ΗΠΑ μπορούν και να καλέσουν σε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων τις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες θέτοντας ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα και στο οποίο ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι «τριτεγγυητής», ενώ παράλληλα μπορούν να ασκήσουν άμεσες και έμμεσες πιέσεις στην Γερμανία ώστε να «ρίξει νερό στο κρασί της».

Το ζητούμενο ωστόσο είναι το κατά πόσο είναι διατεθειμένες οι ισχυρές οικονομίες, ακόμα και οι ΗΠΑ-των οποίον παρεμπιπτόντως, οι προηγούμενες παρεμβάσεις είχαν παίξει σημαντικότατο ρόλο-να μας  στηρίξουν δεδομένου πως ως ώρας η Κριστίν Λαγκάρντ που εκφράζει την άποψη της απέναντι πλευράς του ωκεανού δεν έχει δείξει κάποια τέτοια διάθεση.

Α.Τάντουλος


Πηγή:www.reporter.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs