Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Όλο το σχέδιο της Κυβέρνησης ενόψει Eurogroup


Τι θα προβλέπει η «νέα συμφωνία» με τους εταίρους

Τα «ρέστα» της παίζει η Αθήνα...
sxediokivernisi
του Βαγγέλη Δουράκη
Τα «ρέστα» της «παίζει» η Αθήνα στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και το …τακτικό της επόμενης Δευτέρας: Το «ταξίδι – αστραπή» στην Ελλάδα των Τόμας Βίζερ και Ντέκλαν Κοστέλο έδειξε πως η Ευρώπη «ψάχνει» μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα.
Ο Άνχελ Γκουρία επικεφαλής του ΟΟΣΑ επισκέπτεται την χώρα και θα συμβάλλει στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης που καταθέτει η ελληνική πλευρά στους Ευρωπαίους.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα «γέφυρα», το οποίο θα διαρκέσει όμως έως τις 31 Αυγούστου (σχεδόν 3 μήνες παραπάνω από τους αρχικούς σχεδιασμούς) και θα περιλαμβάνει δέσμη 10 μεταρρυθμίσεων που θα είναι προϊόν συνεργασίας της κυβέρνησης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το ελληνικό σχέδιο που βασίζεται σε 4 άξονες έχει συνταχθεί στη βάση των προτάσεων που απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία η κυβέρνηση υποδέχθηκε ως μια θετική βάση διαπραγμάτευσης. Στόχος του Γιάνη Βαρουφάκη είναι να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη να δώσουν εξάμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για ένα «νέο συμβόλαιο» στήριξης. «Η περίοδος αυτή μπορεί να έχει διπλή ονομασία: είτε τεχνική παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου, αν βολεύει τους Ευρωπαίους, είτε συμφωνία-γέφυρα, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Δεν έχει σημασία το όνομα», έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, η συνολική πρόταση που ετοιμάζει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τη συνεργασία του οίκου Lazard προβλέπει:
-       Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, το οποίο θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου. Όμως, το υπόλοιπο 30% (κυρίως οι επώδυνες παρεμβάσεις που ζητούσε η τρόικα στα εργασιακά και οι οποίες χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση «τοξικές») θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, που θα υποβληθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Ο επικεφαλής του οργανισμού Άνχελ Γκουρία φθάνει στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό και θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
-       Ριζική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πήχης για φέτος είχε τεθεί στο 3% του ΑΕΠ, όμως η ελληνική πλευρά θα τονίσει ότι πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ (που επετεύχθη το 2014) είναι επαρκές τόσο για το 2015 όσο και για τα επόμενα χρόνια.
-       Ελάφρυνση του δημοσίου χρέους μέσω ενός συνδυασμού από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση να ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ δεν την απορρίπτουν. Στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ως το τέλος Αυγούστου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αν υπάρξει αίσια έκβαση στο θέμα του χρέους και στηριχθεί η επενδυτική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα χρειαστούν περιορισμένα ή ακόμα και μηδενικά πρόσθετα κονδύλια για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου.
-       Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Στη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προτείνει να αντληθεί ρευστότητα από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ (το σημερινό ανώτατο όριο είναι στα 15 δισ. ευρώ), από την επιστροφή κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και από ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, καθώς ήταν προγραμματισμένο να στηρίζει τη χώρα μας ως τον Μάρτιο του 2016.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs