Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πυρετώδεις προετοιμασίες εν όψει του έκτακτου Eurogroup

Πυρετώδεις προετοιμασίες εν όψει του έκτακτου Eurogroup
O επίτροπος Μοσκοβισί με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ   

Aθήνα
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.
 
Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχειρίσεως, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της ευρωζώνης για ένα πρόγραμμα-γέφυρα.
Στην προετοιμασία των σχετικών προτάσεων μετέχει κλιμάκιο της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Lazard επεξεργάζονται προτάσεις που οδηγούν σε απομείωση του χρέους και σε μείωση του κόστους εξυπηρετήσεώς του και αναπροσαρμόζουν ταυτοχρόνως τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ περίπου.
Εξάλλου, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη από χθες ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Όπως έγινε γνωστό η παρουσία των δύο αξιωματούχων αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του Eurogroup.
Πρέπει να σημειωθεί πως η παρουσία των κ.κ. Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω κύκλων επιβεβαίωσε μόλις αργά χθες το βράδυ ότι βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών , αρμόδια στελέχη απαντούσαν «κανένα σχόλιο» σε ερωτήματα σχετικά με την παρουσία των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων. 
Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο καθηγητή Γκαλμπρέιθ, είναι γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϊνσιανών οικονομολόγων.
Είναι καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων, ενώ έχει υπηρετήσει κατά καιρούς σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αλλού. Κατά πληροφορίες ο Γκαλμπρέιθ επικουρεί και συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Κρίσιμη η «Καθαρά Δευτέρα
Την ίδια στιγμή, κρίσιμο ορόσημο για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χαρακτηρίζεται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η «Καθαρά Δευτέρα» (23 Φεβρουαρίου 2015).
Όπως αναφέρουν στο in.gr, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι επαρκώς καλυμμένες έως την «Καθαρά Δευτέρα», ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και θα απαιτηθεί να βρεθούν χρήματα που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
Τον Ιανουάριο το Δημόσιο κατέβαλε 515 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τόκων, ενώ το Φεβρουάριο θα καταβάλει για τον ίδιο σκοπό 1,6 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές το Μάρτιο αυξάνονται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Το Δημόσιο έχει ακόμη διαθέσιμο 1,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 3 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που καλύπτουν ανάγκες του προϋπολογισμού, ενώ έχει τη δυνατότητα και να εξασφαλίσει κάποια χρήματα μέσα από την αξιοποίηση ταμειακών διαθέσιμων φορέων του Δημοσίου με συμφωνίες πώλησης τίτλων διαχείρισης του ελληνικού Δημοσίου (repos). Ωστόσο, τα χρήματα που μπορούν να εξασφαλισθούν από την τελευταία αυτή πηγή είναι αρκετά περιορισμένα.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs