Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πράετ: Ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA σε περίπτωση συστημικής κρίσης



EPA/OLIVIER HOSLET
Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

H χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μία ευελιξία σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς της εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης», υποστήριξε -σύμφωνα με το Reuters - o Πέτερ Πράετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negócios αυτό είναι ένα «ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί», το τι δηλαδή απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, σημειώνει το Reuters, η ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του ELA.
Ερωτηθείς αν ο ELA θα μπορούσε να παραταθεί επί μήνες, ο Πράετ απάντησε ότι (ο μηχανισμός) «μόνον προσωρινός μπορεί να είναι και να χορηγείται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «σε μία συστημική κρίση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια».
Σε ερώτηση για το αν μία χώρα που έχει αποκλειστεί από τον ELA, θα αποκλειόταν και από την Ευρωζώνη, ο Πράετ τόνισε πως «ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες» και αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, w.naftemporiki.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs