Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αισιοδοξία για την ανάσχεση των εκροών καταθέσεων

Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι με την επίτευξη συμφωνίας γρήγορα οι συνθήκες ρευστότητας θα αποκατασταθούν – Νέα ένεση από την ΕΚΤ 

xrimata
«Ανακούφιση» προκάλεσαν στις τράπεζες οι χθεσινές εξελίξεις και τα μεγάλα βήματα προόδου που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για την επίτευξη συμφωνίας.
Τις προηγούμενες ημέρες, στην σκιά της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι τράπεζες δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις με αναλήψεις καταθέσεων. Η ρευστότητα βρέθηκε σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα χθες η ΕΚΤ να εγκρίνει, μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης, αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αύξηση του ορίου του ELA κατά 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πιεστικών συνθηκών ρευστότητας.
Συγκεκριμένα το όριο αυξήθηκε από 59,5 δισ. ευρώ σε 65 δισ. ευρώ. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ανησυχία θα εκτονωθεί και αν τη Δευτέρα επιτευχθεί συμφωνία τότε σταδιακά θα αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας.
Στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι σχεδόν έχει απορροφηθεί το σύνολο της ρευστότητας που ήταν διαθέσιμη μέσω ELA (60 δισ. ευρώ) ενώ η συνολική εξάρτηση από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος «αγγίζει» τα 90 δισ. ευρώ. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας οφείλεται στην πολιτική αναταραχή, την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και τώρα στη δυστοκία της νέας κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο κατά περίπου 12 δισ. ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο, μέχρι τώρα, η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ. Εκτός της μεγάλης αιμορραγίας των καταθέσεων η ρευστότητα των τραπεζών περιορίζεται από δυο ακόμα πολύ σημαντικούς παράγοντες: τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου που καλύπτουν οι τράπεζες αλλά και την διακοπή συναλλαγών στην διατραπεζική αγορά εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πολιτικός κίνδυνος.
Έτσι οι ελληνικές τράπεζες, καταφεύγουν στην μοναδική πηγή ρευστότητας που παραμένει διαθέσιμη: η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα. Σήμερα η εξάρτηση ανέρχεται στα 90 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ μέσω του ακριβού ELA), έναντι 75 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 και 44,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι όσο υπάρχει διαθέσιμη η πηγή του ELA δεν τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά την ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών ωστόσο προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, και η ΕΚΤ διακόψει την παροχή ρευστότητας, τότε οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και δραματικές.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Πέτερ Πραέτ μιλώντας χθες στους FT επανέλαβε την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες υπενθυμίζοντας ότι το ELA χορηγείται σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα. Κατά πληροφορίες οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν αμφισβητούν την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τελικά η φερεγγυότητα των τραπεζών εξαρτάται από την φερεγγυότητα του κράτους.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs